terug naar Recepten
Bereidingstijd
40 min

Eendenborst met bramen-portsaus

4 personen

Tamme eendenborst filet, in Frankrijk ‘Magret de canard’ genoemd, is heerlijk zacht en ietwat zoetig smakend vlees. Je eet het zoals je ook biefstuk eet: voor de meesten is dit rosé gebraden. Snijd het vlees na het rusten met een scherp mes in dunne plakjes, dat eet het lekkerst en ziet er prachtig uit. De fruitig-zoete saus past perfect bij dit vlees! Eendenborst filet kun je combineren met elke soort groente en aardappelgerecht.

Ingrediënten

2 grote eendenborstfilets (ca. 350 g)

Bramen-portsaus
2 el bramenjam
3 el mosterd
100 ml rode port
1 blokje runder/wildbouillon
1 laurierblaadje
2 kruidnagels
12 verse bramen
2 tl roze peperkorrels
2 takjes rozemarijn

Extra nodig
Aluminiumfolie

Bereiding

Eendborstfilets

Snijd het vet van de eendenborst kruislings in met een mes. Kruid de vleeskant met zout en peper. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en leg de eend met de velkant in de pan. Je hoeft geen boter of olie te gebruiken want het vet van de eendenborst zal in de pan langzaam wegsmelten!

Laat circa 10 minuten bakken zodat het vel bruin wordt en het vet wegloopt. Keer de eendenborsten om en bak ca. nog 2 minuten.

Neem de eendenborstfilet uit de pan en laat circa 10-15 minuten rusten ingepakt in aluminiumfolie. Terwijl het vlees rust kun je de saus maken.

Bramen-portsaus

Schenk het vet uit de pan en houd apart. Voeg een scheutje water toe aan de pan, zet het vuur aan en los hierin de mosterd en de bramenjam op. Voeg de bouillon, laurierblaadje en kruidnagels toe. Schenk de port erbij en kook dit in tot de gewenste saus-dikte. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Verwijder het laurierblaadje en de kruidnagels. Voeg de bramen toe en warm nog even kort door. Voeg een klein gedeelte het bakvet van de eendenborstfilet toe aan de saus.

Afmaken eendenborstfilets

Leg het vlees met de vetkant naar onder op de snijplank. Snijd de eendenborst in mooie dunne plakjes en serveer de saus erbij. Garneer met gekneusde roze peperkorrels en takjes rozemarijn.

Probeer deze ook eens!