terug naar Recepten
Bereidingstijd
45 min

Zweedse sandwichtaart

1 taart

Je kunt ervoor kiezen deze taart langwerpig, vierkant of rond te maken. Voor een vierkant model leg je per laag 4 boterhammen zonder korst tegen elkaar. Voor een ronde taart leg je eerst een paar boterhammen zonder korst tegen elkaar en vervolgens snijd je hiervan met hulp van een ronde vorm een cirkel uit. Voor één sandwichtaart heb je drie laagjes brood nodig.

Ingrediënten

1 wit casinobrood, in boterhammen gesneden zonder korstjes

Zalmvulling
200 g gerookte zalm
120 g crème fraiche
1 eetlepel mosterd
Klein bosje verse dille
Zout en peper

Eiervulling
4 eieren
2 eetlepels mayonaise
Aromat

Roomkaas crème
600 g verse roomkaas, op kamertemperatuur
2 eetlepels geraspte mierikswortel
Sap van ½ citroen

Decoratie
Verse groene kruiden zoals peterselie, dille en bieslook
3 mediumgrote trostomaten
Komkommer

Bereiding

Zalmvulling
Snijd de gerookte zalm in kleine stukjes en snijd de fijne topjes van ongeveer 2/3 van de dille af. Bewaar de rest van de dille als garnering. Pureer de zalm samen met dille, crème fraiche en mosterd in de keukenmachine of met een staafmixer. Breng de vulling lekker op smaak met zout en peper.

Eiervulling
Kook de eieren 8 minuten, laat ze schikken in koud water en pel ze. Hak de gekookte eieren fijn en meng ze in een kom met de mayonaise en aroma tot een smeuïge eiersalade.

Roomkaas crème
Meng in een kom de roomkaas met mierikswortelpuree en citroensap tot een smeerbare crème.

Opbouw van de sandwichtaart
Leg de onderste laag boterhammen op een schaal en bestrijk deze gelijkmatig met de zalmvulling. Leg hierop weer een laag brood en besmeer deze met de eiervulling. Hierop komt de derde en laatste laag brood. Druk het geheel even stevig aan zodat de taart mooi recht en stevig is. Besmeer nu de taart rondom helemaal met de roomkaas crème. Ik gebruik hiervoor een paletmes maar je kunt dit eventueel ook doen met een lepel en daarna met een lineaal of een deegkrabbertje.

Schil de tomaten vanaf het kroontje tot helemaal rondom in één stuk. Van deze schil kun je vervolgens heel makkelijk een roosje maken door de schil in twee handen op te draaien. Dit is een heel ouderwetse jaren ’70 garnering, maar deze tomatenroosjes doen het perfect op deze Moederdag sandwichtaart!

Garneer de rand van de taart met plakjes komkommer en verse kruiden. Laat de sandwich taart tenminste een uurtje (of een nacht) opstijven in de koelkast, dan kun je hem daarna heel mooi in puntjes snijden.

Probeer deze ook eens!