‘Als er geen taart was dan was het geen feest’

Boekingen
Wil je samenwerken of mij als spreker boeken op je evenement? Neem dan contact op met info@talentavenue.nl
Meer informatie vind je op Talent Avenue

Mijn verhaal

In Weelde geboren
In het pittoreske Vlaamse dorpje Weelde, vlak bij de grens met Nederland, werd ik op 28 januari 1967 geboren. Mijn vader Theo werkte als zeeman op de Holland America Line en mijn moeder Johanna zorgde ervoor dat thuis alles liep. De komst van mijn zusje Petra, een jaar later, maakte ons gezin compleet. Door de aangeboren aandoening (spina bifida) van Petra, was het voor haar medische zorg beter om dichter bij een gespecialiseerd ziekenhuis te gaan wonen. Daarom verhuisden we naar Tilburg en stopte mijn vader met zijn zeemansleven en ging, zoals hij dat noemde, ‘aan wal’ werken. Na enkele omzwervingen vond hij zijn draai bij de Heineken brouwerij in ‘s-Hertogenbosch waar hij uiteindelijk tot het einde van zijn leven zou blijven werken.
Mijn kindertijd herinner ik mij als speels en onbezorgd. Mijn vader kon erg goed verhalen vertellen en putte daarbij uit zijn avontuurlijke leven als zeeman. Tijdens familiefeestjes hing iedereen aan zijn lippen! En alhoewel koken niet mijn moeders hobby was, kende haar gastvrijheid geen grenzen en mocht, nee moest, iedereen altijd blijven eten. “Wie geeft wat hij heeft, is het waard dat hij leeft” hoorde ik haar meer dan eens zeggen. Soms ging er dan gewoon wat extra water bij de soep of nam zij zelf i.p.v. een stukje vlees een plat stuk aardappel met wat jus erover. Haar voldoening zat ‘m altijd in het delen.

Koksschool of blauw haar?
Het moment waarop ik wist dat ik kok wilde worden staat mij nog heel goed bij. Het was een zaterdagavond waarop we met het hele gezin naar de tv-show van Mies Bouwman zaten te kijken. Mies had een gesprek met een chef-kok, een imposante man in een smetteloos wit kokspak inclusief hoge muts. Trots vertelde hij over een maaltijd die hij recent had gekookt voor Koningin Juliana. “Mam, zou ik ook kok kunnen worden, net als die meneer?”

‘Alle kinderen in ons land zouden gelijke kansen moeten hebben’

Een klein gebaar, een groot verschil

1 op de 12 kinderen groeit in ons land op in armoede. Dat er thuis weinig geld is, merken zij overal en altijd. Nationaal Fonds Kinderhulp is een goed doel dat deze kinderen helpt, met iets groots of iets kleins. Met dingen die vaak heel gewoon lijken, maar toch het verschil maken. Nu en in de toekomst. Sinds 2017 heb ik mij als ambassadeur bij Kinderhulp aangesloten omdat ik het onverteerbaar vind dat kinderen in ons land opgroeien in armoede en daardoor achtergesteld kunnen worden. Elk kind verdient gelijke kansen, en als dat om de een of andere reden niet lukt, dan moeten we bijspringen. Ik vind dat dit hoort bij ons Nederlanderschap. Binnen alles wat Kinderhulp doet voel ik mij erg verbonden met de jaarlijkse Actie Pepernoot, een initiatief dat ervoor zorgt dat er indien nodig hulp wordt geboden voor de aanschaf van een Sinterklaascadeautje. Zodat geen enkel kind hoeft te worden overgeslagen met pakjesavond. Ook het uitdelen van de speciale Zomerpretpakketten aan het begin van de zomervakantie vind ik een mooi tastbaar voorbeeld van een klein gebaar, dat erg betekenisvol kan zijn voor zowel de kinderen als hun ouders/ verzorgers voor wie op vakantie gaan geen optie is vanwege financiële beperkingen.

Telkens als ik het team van Kinderhulp samen met de vele vrijwilligers en donateurs zo onbaatzuchtig aan het werk zie dan word ik daar een beetje verlegen van. Ik voel mij dan ook bevoorrecht om Kinderhulp daar waar mogelijk een klein handje te helpen en af en toe wat aandacht voor hen te vragen. Opdat de kinderen hiervan de zoete vruchten mogen plukken.

Nieuws

Rudolphs Bakery Live – Kerst theatertour

Vorig jaar Rudolph’s Kerstshow gemist? Dan is nu je allerlaatste kans om deze geurende familievoorstelling nog te gaan zien! Nog één keer komen Rudolph en multi-instrumentalist Diederick Ensink naar nieuwe theaters verdeelt over Nederland. ‘Rudolphs Bakery Live’ brengt je tijdens een gezellige avond uit helemaal in de culinaire Kerst-stemming! Hou je van koken, bakken, Kerst […]
Lees meer

Dutch Pastry Team benoemt Rudolph tot Member of Honor

Tijdens de Dag van het Ambacht op 11 maart 2024 in de Evenementenhal in Gorinchem vierde het Dutch Pastry Team haar 25 jarig bestaan. Na afloop van de jaarlijkse wedstrijden om de ‘Beste Bonbon van Nederland’ en de ‘Dutch Pastry Award’ werden acht voormalig team leden benoemd tot Members of Honor. Het Dutch Pastry Team […]
Lees meer

40 jaar in het vak – een kijkje achterom –

Op mijn 17e nam ik, met mijn koksdiploma vers op zak, de trein naar Zwitserland om een jaar te gaan werken in de keuken van een gerenommeerd hotel aan het Züricher meer. Inmiddels ben ik 57 en vier dit jaar mijn 40-jarig jubileum als kok. Alhoewel ik mij enorm verheug op de jaren die nog […]
Lees meer

Rudolph Ongezouten

Heb jij dat ook? Dat je je soms verwondert over ogenschijnlijk gewone dingen in het dagelijks leven? Spreek ze uit of schrijf ze van je af, dat lucht op! Hier schrijf ik over onopvallende dingen die mij opvallen. Ieder mens bekijkt de wereld vanuit z’n eigen perspectief en dat maakt het leven juist zo leuk! Gelukkig bestaat er niet zoiets als ‘gelijk hebben’, want het is maar net hoe je ergens naar kijkt. In ‘Ongezouten’ schrijf ik mijn kijk onomwonden van me af en die kan soms best een beetje gepeperd zijn, maar wel altijd met een glimlach.

Afbeelding Rudolph Ongezouten

Het kookboek

In 2003 mocht ik voor ’t eerst een kookboek maken. Uitgeverij Kosmos had mij hiertoe uitgenodigd omdat zij van mening waren dat er na drie jaar Life & Cooking wellicht voldoende interesse zou zijn in een bundeling van mijn favoriete tv recepten. Vanaf dag 1 heb ik gezegd dat ik altijd mijn recepten zelf zou […]
Lees meer

Het hotel

Vrij recent verbleef ik zowel voor mijn werk als tijdens een vakantiereis met ons gezin in diverse hotels binnen Europa. Sommige bestemmingen waren zorgvuldig door mijzelf uitgezocht en andere werden geboekt door de producent van het reisprogramma ‘Rudolph’s Zomertour’ dat ik voor 24Kitchen mocht maken.
Lees meer

Het overhemd dieet

Het is weer zover, de knoopjes van mijn overhemd stribbelen tegen. Zelf kom ik zojuist heerlijk uitgerust en ontspannen terug van mijn zomervakantie. Maar mijn hemd, dat toch bijna drie weken vrij heeft mogen uithangen aan een mahoniehouten hangertje, blijkt last te hebben van gestreste knoopjes. Ze staan onder hoogspanning!
Lees meer

“Rijkdom is alles mogen proeven…”