terug naar Recepten
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
80 min

New York Cheesecake

12 personen

Een goeie cheesecake stelt nooit teleur. Ze is neutraal genoeg van smaak om door iedereen lekker gevonden te worden en zo romig als een dessert maar kan zijn. Bovendien kan elke thuisbakker zonder veel gedoe de perfecte cheesecake maken. Waar de New Yorkers graag ‘Graham Crackers’ voor de bodem gebruiken hebben wij in ons land een voorkeur voor Bastognekoeken, gemaakt met bruine kandijsuiker. De zanderigheid van de kruimelbodem in combinatie met de zacht romige vulling is werkelijk onweerstaanbaar.

Ingrediënten

Koekjesbodem
80 g boter
200 g fijngemalen bastonje koeken

Vulling:
900 g verse roomkaas
200 g suiker
120 g zure room
20 g maïzena
5 eieren
Merg van 1 vanillestokje

Extra nodig:
Ronde springvorm van 24 cm doorsnede
Keukenmachine
Zeef

Bereiding

Zorg ervoor dat alle ingrediënten voor de vulling op kamertemperatuur zijn. Vet de springvorm licht in met boter. Bekleed de rand met een lange strook bakpapier en de bodem met een rond velletje. Strijk het bakpapier goed glad tegen de beboterde vorm aan. Verwarm de oven voor op 120 graden.

Koekjesbodem
Smelt de boter en roer de fijne koekkruimels erdoor. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem van de taartvorm en druk het goed stevig aan.

Vulling
Draai alle ingrediënten voor de vulling mooi glad in de keukenmachine. Of roer met de hand de roomkaas, suiker en zure room helemaal glad met een spatel. Voeg de vanille toe. Zeef de maïzena en roer ook die door het gladde roomkaas mengsel. Roer tot slot een voor een de eieren erdoor. Probeer geen lucht in de vulling te kloppen maar blijf rustig roeren. Je mag hiervoor best een garde gebruiken, mits je rustig roert. Giet de gladde vulling op de koekjesbodem in de vorm.

Bak de cheesecake 60 minuten in het midden van de oven. Zet hierna de oven uit maar laat de ovendeur nog 20 minuten dicht! Zet de deur dan op een kier met een houten lepel of handdoek ertussen en laat de cheesecake in de oven nog een uurtje verder afkoelen. Zet de cheesecake nog in de vorm tot de volgende dag in de koelkast om helemaal op te stijven.

Haal de taart uit de vorm en verwijder het bakpapier. Als je het lastig vindt om het papier onder de bodem vandaan te halen, laat het dan alsjeblieft zitten! Het best laat je de cheesecake nu eerst een uurtje uit de koelkast staan omdat de smaak dan veel romiger en zachter wordt. Snijd de cheesecake met een groot koksmes, dat je steeds even in warm water dompelt, in mooie punten.

Probeer deze ook eens!