terug naar Recepten
Bereidingstijd
45 min

Witlofschotel met gevulde eitjes

4 personen

Gekookte witlof gerold in dungesneden ham, met kaas overbakken in de oven vind ik een heerlijk en makkelijk doordeweeks gerecht. Maar toch mist er dan nét iets… Vandaar de gevulde eitjes. De witlof, bubbelend heet uit de oven in combinatie met de koude eitjes is gewoon perfect! Dit is ook een fijn ‘klaarzet-gerecht’ omdat je de hele schotel, maar ook de gevulde eieren al ruim van tevoren kunt maken. Je hoeft dan s ’avonds alleen nog maar de witlof in de oven te zetten, terwijl je de wijn alvast voorproeft.

Ingrediënten

Witlofschotel:
8 stuks witlof
16 dungesneden plakjes gekookte ham
300 gram jonge kaas, geraspt
25 g boter

Gevulde eitjes:
8 eieren
2 el mayonaise
Aromat
Paprikapoeder
Enkele takjes verse kervel of peterselie

Bereiding

Kook de witlof stonken in ruim water in 20 minuten gaar en laat ze daarna goed uitlekken, eerst op een zeef en vervolgens op keukenpapier. Snijd een klein stukje van de onderkant af en snijd de stronken daarna over de lengte doormidden.

Rol elk stronkje op in een plakje ham en leg ze in een met boter ingevette ovenschaal strak naast elkaar. Strooi de geraspte kaas over de witlofrolletjes en leg er hier en daar een klontje boter op.

Zet de schaal in de oven op 180 graden gedurende 20 minuten totdat de witlof flink heet is en de kaas lekker gesmolten en lichtjes aangebakken.

Gevulde eitjes
Maak intussen de gevulde eitjes. Kook de eieren 8 tot maximaal 10 minuten, laat ze daarna schrikken in koud water en pel ze voorzichtig. Spoel de gepelde eieren nog even in koud water. Snijd de eieren over de lengte doormidden en wip voorzichtig de dooiers eruit.
Spoel de eiwitten weer even schoon met koud water en laat ze op z’n kop uitlekken op keukenpapier.

Leg de dooiers in een bolzeef en zet deze boven een passende kom. Wrijf met een juslepel de eidooiers door de zeef zodat ze mooi fijngehakt zijn. Schraap de onderkant van de zeef goed schoon.

Breng de dooiers op smaak met een beetje aromat (niet te veel!) en voeg hieraan de mayonaise toe. Roer alles rustig door elkaar zodat je een mooie smeuïge eiercrème krijgt.

Zet de eiwitten op een schaal met de opening naar boven en vul deze met de eidooier crème. Je kunt hiervoor een spuitzak met kartelspuitje gebruiken, maar het kan ook gewoon met een theelepeltje.

Garneer de gevulde eitjes met een vleugje paprikapoeder en een fris takje kervel of peterselie.

Zet de gevulde eieren even in de koelkast, een beetje koud smaken ze het lekkerste, zeker naast de hete witlofrolletjes!

 

Probeer deze ook eens!