terug naar Recepten

Valt-van-het-bot

Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
3 uur

Gestoofde lamsschenkel

4 personen

Een super mals ‘valt-van-het-bot’ vleesgerecht met wintergroenten, krokant gebakken bacon en een heerlijke rode wijn-jus! De schenkels van de voor- en achterpoten van het lam zijn zeer rijk van smaak en vooral geschikt om, net als de Italiaanse Osso bucco, langzaam te garen. Door de lange gaartijd krijg je op een natuurlijke manier de lekkerste jus. Overigens is dit een perfect hoofdgerecht voor een vrienden-diner omdat het perfect is voor te bereiden en je het daarna makkelijk kunt opwarmen. Laat de lamsschenkels voordat je ze gaat aanbakken eerst uit de koelkast een uurtje op kamertemperatuur komen, dan bakken ze mooier.

Gestoofde lamsschenkel

Ingrediënten

4 stuks lamsschenkel
2 eetlepels bloem
1 ui, grof gesneden
2 tenen knoflook, grof gesneden
2 el olijfolie
1 klein blikje tomatenpuree
2 takjes rozemarijn
2 takjes tijm
2 laurierblaadjes
1 kaneelstokje
300 ml rode wijn
300- 400 ml water
Zout en peper

Overige ingrediënten:

8 plakjes bacon
2 pastinaken, gewassen en grof gesneden
2 aardappels, geschild en grof gesneden
3 meiknolletjes, gewassen en in vieren gesneden
300 g was- of bospeen, grof gesneden
200 g verse boerenkool, grof gesneden 20 g boter

Bereiding

Wentel de lamsschenkels door de bloem zodat ze rondom bedekt zijn met een laagje bloem en enigszins ‘droog’ aanvoelen. Hierdoor bakt het vlees mooier aan en voorkomt de bloem dat het gaat spetteren tijdens het aanbakken. Kruid het vlees goed met zout en peper. Verwarm een braadpan en bak het vlees in olie rondom mooi goudbruin.

Voeg ui, knoflook en rozemarijn toe en laat dit even kort meebakken tot de ui lichtbruin van kleur is. Schep nu de tomatenpuree erbij en laat dit rustig roerend ook even kort meebakken.

Blus de pan af met de rode wijn en voeg het water toe zodat het vlees tot tenminste ¾ onder staat.

Voeg tot slot tijm, laurier en het kaneelstokje toe en breng het geheel tegen de kook. Zet de kookplaat op laag vuur zodat de vloeistof juist zachtjes borrelt. Laat de braadpan met het deksel erop nu 2,5 uur gaar stoven. Je kunt de braadpan met deksel eventueel ook in de oven zetten op 160°C.

Neem daarna het deksel van de pan en voeg de gesneden pastinaak, aardappels, meiknol en bospeen toe en laat nu nog 30 minuten heel zachtjes koken op de kookplaat of in de oven. Neem na 15 minuten het deksel van de pan zodat de jus een beetje kan inkoken. Eventueel kun je de jus nog iets binden met maïzena.

Bak intussen de bacon krokant en stoof de grof gesneden boerenkool in een klontje boter met zout en peper heerlijk zacht.

Schep de gare lamsschenkels heel voorzichtig uit de saus op de borden samen met de gare groenten en aardappels. Verdeel de krokant gebakken bacon en de gestoofde boerenkool over de borden en overgiet het gerecht met de heerlijke jus. Steek eventueel een vers takje rozemarijn als garnering in het been van de schenkels.

Probeer deze ook eens!