terug naar Recepten

Je weet niet wat je proeft!

Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
45 min

Oliebollen voor fijnproevers

15 stuks

Bij Oud & Nieuw horen gewoon oliebollen. Rond deze tijd staan op veel plaatsen gezellige Hollandse gebakskramen opgesteld en bakt soms ook de banketbakker de lekkerste oliebollen. Daarom vind ik, dat àls je ze zelf maakt, ze dan ook echt nog lekkerder moeten zijn. Met dit recept voor fijnproevers-oliebollen maak je het verschil en zet je letterlijk de puntjes op de patisserie! De krenten en rozijnen week je al daags tevoren in bruine rum en de gedroogde abrikozen en kersen gewoon in water. Samen met de aroma’s van vanille en geraspte mandarijnenschil weet je niet wat je proeft!

Ingrediënten

100 g rozijnen
100 g krenten
100 g gedroogde abrikozen
100 g gedroogde kersen of cranberries
1 vanillestokje of 1 theelepel extract
1 theelepel mandarijnenschil, fijn geraspt
50 g boter
500 ml volle melk
1 zakje gedroogde gist (7 g)
1 ei
500 g bloem
Mespunt zout
150 ml bruine rum voor het wellen van de krenten en rozijnen
Poedersuiker met een vleugje kaneelpoeder om te bestrooien

Bereiding

Voorbereiding
Wel de rozijnen en krenten samen een hele nacht in bruine rum en wel de gedroogde abrikozen en kersen in water. Laat ze de volgende dag op een zeef goed uitlekken.

Bereiding
Snijd de geweekte abrikozen in stukjes ongeveer ter grootte van de rozijnen, Smelt de boter. Verwarm de melk tot lauwwarm en los de gist hierin op. Roer het ei, de niet al te warme boter en de vanille erdoor.

Doe de bloem in een ruime kom en maak een kuil in het midden. Giet hierin het lauwe melkmengsel. Meng vanuit het midden alles door elkaar tot een beslag en voeg pas op ’t laatst het zout toe.

Meng de uitgelekte krenten, rozijnen, abrikozen, kersen en geraspte mandarijnschil door het beslag. Dek de kom af met plasticfolie en laat het beslag 30-45 minuten op kamertemperatuur rijzen. Het volume van het beslag zal door het rijzen verdubbelen dus zorg ervoor dat je kom groot genoeg is.

Verhit verse olie in een frituurpan tot 170°C. Schep met een in koud water gedompelde ijsknijper het beslag in de hete olie en bak de oliebollen met een paar tegelijk in 6 minuten rondom goudbruin en gaar.

Schep de oliebollen met een draadspaan uit de olie en laat ze even uitlekken op keukenpapier. Bestuif ze voor het serveren met poedersuiker waardoor je een mespuntje kaneelpoeder hebt gemengd.

Probeer deze ook eens!