terug naar Recepten
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
3 uur trekken

Kippenjus

8 personen

Een zelfgemaakte échte kippenjus is een mooie basissaus die past bij alle soorten gevogelte gerechten. Je kunt er allerlei afleidingen van maken zoals b.v. rode portsaus, dragon-roomsaus of een paddenstoelen-roomsaus. Deze jus is perfect te combineren met vlees waarvan je normaal gesproken geen jus hebt zoals gebraden kipfilet of een kalkoenrollade.

Ingrediënten

1 kg kippenvleugeltjes
Scheutje zonnebloemolie
2 uien
2 teentjes knoflook
1 winterwortel
1 prei
1 el tomatenpuree
2 el bloem
1 handje peterselie met stelen.
2 laurierblaadjes
6 peperkorrels
1 takje tijm
½ tl zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden hete lucht. Giet een scheutje olie in een ruime ovenvaste schaal, of gebruik hiervoor de bakplaat met bakpapier, en leg hierin de kippenvleugeltjes zoveel mogelijk uitgespreid.
Zet de schaal in de oven en laat de kippenvleugeltjes 30 minuten roosteren tot ze er mooi bruin gekleurd uitzien.

Snijd intussen de ui en knoflook grof, de schillen mogen eraan blijven omdat ze extra kleur geven aan de jus. Snijd ook de wortel en gewassen prei in grove stukken.

Neem na 30 minuten de schaal uit de oven en schep de kippenvleugeltjes om. Voeg nu alle groenten toe en zet weer terug in de oven voor nogmaals 20 tot 30 minuten. De kip en groenten mogen er goed geroosterd uit zien, maar niet uitgedroogd. Laat de laatste 5 minuten nog 1 el tomatenpuree mee roosteren met de kip en groenten.

Haal voorzichtig de schaal uit de oven en doe de inhoud over in een grote soeppan. Giet een kopje koud water in de ovenschaal om de aanbaksels los te weken, roer hier 2 el bloem met een garde doorheen, en giet dit vervolgens ook in de pan. Giet ca. 4 liter koud water op en breng de pan op laag vuur aan de kook. Alle smaakstoffen hebben nu rustig te tijd om langzaam op te lossen in het water.

Net voordat de vloeistof aan de kook is zal er troebel schuim aan het oppervlakte ontstaan. In dit schuim zitten vuildeeltjes en onregelmatigheden die je het beste kunt verwijderen. Schep het schuim zoveel mogelijk af met een soeplepel.

Zet het vuur zo laag dat de vloeistof nog juist heel rustig borrelt en net kookt. Voeg nu de peterselie stengels, laurier, gekneusde peperkorrels, tijm en zout toe en laat de fond 3 uur zachtjes trekken en een beetje inkoken.

Giet na 3 uur de inhoud van de pan door een zeef in een schone kleinere pan. Breng opnieuw aan de kook en laat tot de helft van het volume inkoken, of zo sterk je de jus wil hebben.

Van de overgebleven kippenvleugeltjes kun je het vlees eventueel afplukken om er een lekkere kipsalade van te maken. Gewoon mengen met wat mayonaise en een gesneden augurk.

Probeer deze ook eens!