terug naar Recepten
Bereidingstijd
45 min

Rodekool met appeltjes

4 personen

Wie maakt er nog zelf rodekool? Het feit dat rodekool in ons land één van de meest verkochte groenten uit pot is rechtvaardigt mijn vraag. Zelf maken is beslist niet moeilijk en geeft je de mogelijkheid de smaak precies zó te maken zoals jij het ’t lekkerst vindt! Je kunt een verse rode kool zelf snijden maar ook al voorgesneden kopen, dan skip je meteen het ‘moeilijkste’ werk.

Ingrediënten

500 g fijngesneden rodekool
1 rode ui
30 g boter
25 g suiker
2 appels
2 kruidnagels
2 jeneverbessen
2 laurierblaadjes
½ tl zout
1 kaneelstokje
200 ml water
200 ml bessensap of rode wijn
1 el maïzena

Bereiding

Schil en snipper de ui. Schil de appels en snijd ze in stukjes. Kneus de jeneverbessen. Smelt de boter in een pan en fruit hierin de ui zachtjes aan.

Voeg alle ingrediënten behalve de maïzena toe aan de pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rodekool met het deksel op de pan in 45 minuten gaar worden.

Proef of de rodekool voldoende gaar is en lekker smaakt. Verwijder het kaneelstokje, de laurierblaadjes en, als je ze terug kunt vinden, de kruidnagels en jeneverbessen.

Roer de maïzena tot een papje met een scheutje koud water en giet dit al roerende bij de zachtjes kokende rodekool. Laat de kool nog 2 minuten zachtjes doorkoken zodat het zetmeel gaar kan worden en de kool mooi kan binden.

Met de maïzena bind je het kookvocht waardoor de rode kool een aangename glans krijgt en de smaak iets beter op je tong blijft liggen. Zelfgemaakte rodekool kun je heel goed een paar dagen goed afgedekt in de koelkast bewaren en weer terug opwarmen op laag vuur in een pan, of gewoon in de magnetron.

Probeer deze ook eens!