terug naar Recepten

Italiaanse Kersttaart

8-10 personen

In Toscane maken de patissiers een bolvormige taart met chocolade, noten en savoiardi koekjes in de vorm van de beroemde ‘Duomo’ van Florence. Geïnspireerd op deze taart maakte ik deze speciale kerst-versie, verrijkt met sinaasappel, cranberries, zachte merengue en rood fruit. Behalve geweldig lekker is deze desserttaart bovendien ook echt makkelijk in een thuiskeuken te maken! Om de taart kindvriendelijk te houden heb ik in dit recept geen sterke koffie en alcohol gebruikt, maar een cacaosiroop. Voel je vrij om deze desgewenst te vervangen door een mengsel van espresso en koffie- of amandellikeur.

Ingrediënten

Ingrediënten voor de siroop:
100 g suiker
150 ml water
25 g cacaopoeder

Ingrediënten voor de vulling:
2 pakken lange vingers (of Italiaanse savoiardi)
50 g hazelnoten
50 g amandelen
25 g gedroogde cranberries
150 g pure chocolade
½ sinaasappel
600 ml slagroom
50 g poedersuiker

Ingrediënten voor de afwerking:
2 eiwitten
80 g suiker
80 g poedersuiker
25 g cacaopoeder
verse rode vruchten zoals aardbeien en rode besjes
20 g Nutella

Bereiding

Voorbereiding:
Bekleed een ronde kom met een inhoud van ca. 2 liter aan de binnenkant met plasticfolie zodat de taart er later makkelijk uit komt. Kook de ingrediënten voor de siroop even op en laat vervolgens afkoelen.

Rooster de hazelnoten en amandelen lichtbruin in de oven op 180 graden of al omschuddend in een koekenpan. Laat de noten daarna afkoelen. Hak de chocolade in kleine stukjes en laat de helft (75 gram) au bain-marie smelten.
Rasp de schil van ½ sinaasappel met een fijne rasp en bewaar het rasp. Pers de sinaasappel uit boven de pan met siroop.

Klop de slagroom met poedersuiker volledig stijf, maar zo dat het nog wel romig/ lobbig is en beslist niet te stijf.

Bereiding:
Doop de lange vingers een voor een in de siroop en zet ze vervolgens mooi rondom langs de binnenkant van de bolvorm. Als ze goed vochtig zijn kun je ze een beetje in model vormen zodat ze mooi aansluiten. Bedek ook de bodem met lange vingers (dit wordt straks de bovenkant).

Hak de afgekoelde noten klein en spatel ze samen met de cranberries, de rest van de stukjes chocolade en het sinaasappelrasp door de slagroom. Schep de helft van deze vulling in de vorm bovenop de lange vingers. Strijk de vulling mooi hol tegen de lange vingers aan zodat rondom een mooie laag vulling zit.

Roer de gesmolten, warme chocolade nu snel door de resterende roomvulling zodat deze een chocolade kleur (en smaak) krijgt. Schep deze vulling in de open ruimte in het midden van de vorm. En strijk de bovenkant een beetje glad. Als het goed is, is de vorm nu mooi opgevuld met een laag gemarineerde koekjes en twee lagen vulling. Dek de vorm af met plasticfolie en laat de taart enkele uren (of een dag) opstijven in de koelkast.

Afwerking:
Verwarm het eiwit rustig roerend samen met de kristalsuiker au bain-marie tot ca. 60 graden. Klop vervolgens in de elektrische mixer helemaal stijf en luchtig. Spatel vervolgens de poedersuiker erdoor en vul een spuitzak met glad spuitmondje met de merengue.

Los de desserttaart uit de kom op een mooie schaal en verwijder het folie. Bestrooi de taart rondom met cacaopoeder. Spuit bovenop de taart mooie toefjes zachte merengue en laat de toefjes zo hoog mogelijk eindigen in mooie puntjes. Met een hobby gasbrandertje kun je de merenguetoefjes nog mooi roosteren voor een extra lekkere smaak en mooie presentatie.

Garneer de taart met vers rood fruit en dunne lijntjes Nutella die je met een klein zakje van bakpapier (cornetje) op de taart kunt spuiten.

Snijd deze taart liefst pas aan tafel met een groot, in warm water gedoopt, mes in mooie puntjes.

Probeer deze ook eens!