terug naar Recepten
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
2 uur

Chocolade salami

20 plakjes

Deze Italiaanse kerstlekkernij heeft wel iets weg van de Nederlandse Arretjescake. De salami maak je van in rum gewelde rozijnen, amarenakersen en lange vingers gemengd met chocolade en boter. Geweldig leuk om te geven als relatiegeschenk of om mee te nemen voor bij de koffie als je ergens bent uitgenodigd.

Ingrediënten

75 g rozijnen
50 ml rum
100 g amarenakersen
200 g pure chocolade
200 g lange vingers
0,5 sinaasappel
150 g zachte boter
100 g poedersuiker
25 g extra poedersuiker voor decoratie

Bereiding

Week de rozijnen 10 miuten in de rum. Laat de amarenakersen en de rozijnen uitlekken op een zeef. Hak de chocolade in stukjes en smelt au bain-marie. Breek of snijd de lange vingers in stukjes en doe ze in een kom. Rasp de sinaasappel boven de kom, voeg de amarenakersen en rozijnen toe en meng door elkaar. Neem de kom met gesmolten chocolade uit de bain-mariepan en voeg de zachte boter in stukjes toe aan de chocolade. Blijf roeren tot de boter helemaal is opgenomen. Giet het chocolademengsel in de kom met de andere ingrediënten en meng alles goed door zodat alle koekjes, kersen en rozijnen bedekt zijn met een laagje chocolade.

Leg op het aanrecht een flinke strook plasticfolie van circa 60 centimeter lang en 30 centimeter breed. Leg het folie desnoods dubbel voor extra stevigheid. Leg nu onder aan de lange kant (het dichtst bij je buik) het chocolademengsel in een strook van 30 à 40 centimeter en druk het met je handen goed aan tot een worst. Door stevig aan te drukken voorkom je dat de salami later tijdens het snijden uit elkaar valt. Rol de worst stevig op in de folie en draai de uiteinden als een toffee flink aan, zodat de worst mooi stevig en gelijkmatig van vorm is. Leg een knoopje in de uiteinden van de folie en leg de chocoladesalami minstens 2 uur in de koelkast om goed op te stijven. Een hele nacht is nog beter!

Haal de worst uit het folie en rol hem door de poedersuiker om hem er echt als een salami uit te laten zien. Bind tenslotte met keukentouw op als een ouderwetse rollade of salami. In de koelkast kun je deze smakelijke salami maximaal 2 weken bewaren, goed ingepakt en in plasticfolie natuurlijk.

Probeer deze ook eens!