terug naar Recepten
Bereidingstijd
45 min
Wachttijd
1 uur en 30 min

Rustieke appelvlaai

12 personen

Het spiraalvormig gedraaide volkorendeeg geeft deze taart zijn aparte uitstraling. Ik maak hem graag in een platte vlaaivorm, maar je kunt ook een springvorm gebruiken die je dan niet tot bovenaan vult. Ik gebruik instant banketbakkersroom omdat die heel goed het vrijkomende vocht uit de appels opneemt. Dit voorkomt dat de vlaaivulling te nat wordt. Je kunt ook gewoon maïzena of arrowroot gebruiken, maar ik vind dit roompoeder lekkerder.

Ingrediënten

Deeg
425 g volkorenmeel
75 g rietsuiker
mespunt zout
200 g koude boter, in stukjes
1 el azijn
120 ml koud water

Vulling
1 kg appels, met schil en in partjes
150 g rietsuiker
2 el honing
2 el instant banketbakkersroom- poeder
1 tl kaneel
50 g amandelmeel

Afwerking
1 ei, losgeklopt
2 el rietsuiker

Extra nodig
1 vlaaivorm van 24 cm in diameter

Bereiding

Deeg
Meng in een kom het meel met de suiker en het zout. Kneed de boter er met je vingertoppen doorheen tot fijne kruimels. Voeg de azijn en het water toe en kneed kort en snel tot een gelijkmatig deeg. Laat het deeg ingepakt in plasticfolie 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 190 °C.

Vulling
Meng in een kom de appel met de suiker, de honing, het banketbakkersroompoeder en de kaneel. Beboter de vlaaivorm en leg eventueel bakpapier op de bodem. Rol de helft van het deeg uit tot een ronde plak en bekleed de vlaaibodem hiermee. Strooi het amandelmeel over de bodem. Dit zal helpen het vocht uit de appels op te vangen, maar geeft de vlaai ook een lekkere amandelsmaak. Verdeel de appelvulling over de vorm en druk stevig aan.
Rol de andere helft van het deeg uit tot een rechthoekige plak en snijd hiervan repen van 2 cm breed. Bestrijk de repen met ei en rol ze spiraalvormig op. Leg deze deegspiralen vanuit het midden gerold op de vlaai. Sluit ze goed op elkaar aan en werk tot aan de buitenrand. Bestrooi de vlaai met rietsuiker en bak hem in 55-60 minuten gaar. Laat volledig afkoelen voor je de vorm weghaalt en de vlaai aansnijdt.

Probeer deze ook eens!