terug naar Recepten
Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
4 uur

Spaghetti Bolognese

4 personen

Een beetje kok vindt al gauw dat hij of zij ‘de lekkerste’ Bolognese kan maken. In het geval jij je aangesproken voelt? Probeer dan eerst eens mijn versie met pancetta, chorizo en rijpe kerstomaatjes! Ik kies hier heel bewust voor half om half gehakt omdat dit een veel rijkere smaak geeft dan alleen rundergehakt. En wat deze Bolognese écht zo lekker maakt is zijn lange suddertijd van vier uur. Het liefst eet ik mijn Bolognese dan pas de volgende dag, even terug opgewarmd… Dan is ie gewoon onbetwistbaar de lekkerste!

Ingrediënten

400 g half om half gehakt
100 g pancetta (niet gerookt)
1 rode ui
50 g prei
50 g bleekselderij
50 g wortel
1 teen knoflook
30 ml olijfolie
1 mespunt: zwarte peper, marjoraan en piment d’Espelette *
50 g chorizo
50 ml sojasaus
100 ml rode wijn
300 ml water
1 laurierblad
200 g kerstomaatjes
½ tl zout

Voor het opdienen:
100 g Parmezaanse kaas, geraspt
50 g boter
300 g volkoren spaghetti of andere pasta

*Piment d’Espelette is een pepertje genoemd naar de Franse plaats Espelette.
Je koopt het in poedervorm, het heeft een diepe rode kleur en de smaak is medium pikant en een nootachtig ietwat zoetige geur.

Bereiding

Voorbereiden
Snijd de pancetta in kleine blokjes. Snijd ui, prei, selderij en wortel in hele kleine blokjes (fijne brunoise).
Hak de knoflook en snijd de chorizo en kerstomaatjes ook in stukjes.

Bereiding
Bak het gehakt met de helft van de olijfolie in een koekenpan flink aan.

Fruit in een ruime braadpan in de rest van de olie alle groenten samen met de pancetta aan. Roer alles rustig om en voeg hieraan het aangebraden gehakt uit de koekenpan toe.

Voeg de kruiden en stukjes chorizo toe en bak dit kort mee.

Blus af met wijn, sojasaus en water. Voeg tot slot het laurierblad, tomaatjes en zout toe.

Zet het deksel op de pan en laat de Bolognese liefst vier uur lang zachtjes sudderen! Je kunt de pan eventueel ook in de oven van 160 graden zetten gedurende vier uur.

Serveer de Bolognese op gekookte spaghetti of een andere pasta en bestrooi met Parmezaanse kaas en een lekker klontje boter.

Probeer deze ook eens!