terug naar Recepten
Bereidingstijd
40 min
Wachttijd
1,5 uur

Pork Wellington

4 personen

Heerlijk mals varkensvlees met groene kool, Parmaham en gebakken champignons omwikkeld met bladerdeeg in de oven gebakken. De klassieke Wellington wordt gemaakt van een hele ossenhaas en heet dan ook Beef Wellington. Dit van oorsprong Britse gerecht is vernoemd naar Arthur Wellesley, de 1e Hertog van Wellington. De originele beef Wellington, gemaakt van een ossenhaas (runderhaas) is een gerecht voor 8 tot 12 personen. Het voordeel van deze versie met varkenshaas is dat het geheel veel kleiner is waardoor 1 Wellington presies genoeg is voor 4 personen als onderdeel van een uitgebreider menu. Je snijdt dan met een groot kartelmes eerst de kontjes er af, en dan vervolgens de rest in 4 mooie plakken. Het is lekker om hier een vleesjus of bearnaisesaus bij te serveren en feestelijke groenten zoals groene asperges of spek-boontjes.

Ingrediënten

1 grote varkenshaas
olijfolie
roomboter
6 groene koolbladeren
500 g kastanjechampignons
1 ui
1 teen knoflook
1 el verse tijmblaadjes
10 dunne plakken Parmaham
250 g bladerdeeg
1 eidooier
1 el melk

Extra nodig:
Foodprocessor of staafmixer + hakmolentje
bloem om uit te rollen

Bereiding

Bestrooi de varkenshaas aan beide kanten met peper en zout. Verhit de olijfolie in een koekenpan en voeg een klonjte boter toe. Bak de varkenshaas rondom goudbruin, haal uit de pan en laat afkoelen.

Blancheer de koolbladeren circa 2 minuten in kokend water en laat ze meteen afkoelen in ijskoud water. Dep vervolgens droog met keukenpapier.

Hak de champignons heel fijn in de foodprocessor. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.

Smelt een klontje boter in een koekenpan en bak de champignons, ui, knoflook en de tijm tot al het vocht uit de champignons is verdampt.

Leg de plakken ham, elkaar overlappend, in een rechthoek op plasticfolie en leg hierop de koolbladeren. Verdeel het champignonmengsel erover.

Leg de afgekoelde varkenshaas erop en rol met behulp van het plasticfolie mooi strak op. Laat het pakketje minstens 15 minuten rusten in de koelkast.

Rol het bladerdeeg, op een met bloem bestoven aanrecht, groot genoeg uit om de ingerolde varkenshaas in te kunnen rollen.

Verwijder voorzichtig het plasticfolie rondom het vleespakketje en leg het op het uitgerolde bladerdeeg. Rol het deeg nu op en leg laat het deeg ongeveer 2 cm overlappen. Leg de Wellington met de deegnaad naar onderen op een velletje bakpapier en bestrijk het deeg met een mengsel van eidooier en melk.

Van het overgebleven deeg kun je eventueel nog versieringen maken zoals b.v. lange repen die je kruislings over de Wellington legt. Laat de Wellington nu minstens een uur rusten in de koelkast, hierdoor bakt straks het deeg veel mooier. Je kunt deze Wellington zelfs ook een dag vantevoren maken en op deze manier klaarleggen in de koelkast. Doe er dan wel wel plasticfolie over zodat het deeg niet uitdroogd.

Verwarm de oven voor op 180 ºC hete lucht.

Bestrijk de Wellington nog een keer met het strijksel van eidooier met melk. Bak in de oven in 25 minuten todat het deeg mooi goudbruin en gaar gebakken is. Laat de Wellington na het bakken circa 10 minuten rusten voordat je het in plakken snijdt.

Probeer deze ook eens!