terug naar Recepten
Bereidingstijd
45 min
Wachttijd
3 uur

Nougatinetaart

10 personen

In de categorie ‘ouderwets lekker’ is dit hem dan toch echt! Voor mij is de nougatinetaart een echte familietaart. Eigenlijk is hij heel simpel: meringueplakken (eiwitschuim), slagroom en nougatine (karamel en nootjes). Heel veel Nederlandse banketbakkers hebben deze taart als specialiteit. Maar een keer helemaal zelf maken is ook heel leuk. Daarom mag dit recept niet ontbreken.

Ingrediënten

6 eiwitten
625 g poedersuiker
200 g pure chocolade
200 g hazelnoten
1 l slagroom

Extra nodig:
spuitzak
glad spuitmondje
foodprocessor

Bereiding

Verwarm de oven voor op 90 °C boven en onderwarmte.

Klop de eiwitten stijf met een mixer en voeg beetje bij beetje 300 gram suiker toe. Schep het eiwitschuim in een spuitzak met glad spuitmondje. Teken met een pen en omtrek van de springvorm drie keer op bakpapier en leg het bakpapier met de getekende kant naar beneden. Spuit het eiwitschuim in een spiraal, beginnend vanuit het midden, in de cirkels zodat je drie ronde plakken schuim hebt. Laat circa 3 uur drogen in de oven.

Karamelliseer 200 gram suiker beetje bij beetje in een pannetje en meng de hazelnoten erdoor. Laat de notenkaramel op bakpapier of een ingevet bakplaatje afkoelen. Maal voor de nougatine de notenkaramel fijn in een foodprocessor.

Klop de slagroom met de rest van de suiker stijf en smelt de chocolade au bain-marie. Bestrijk met een kwastje de meringueplakken met chocolade en verdeel er tweederde van de slagroom over. Leg de drie plakken op elkaar en bestrijk de bovenkant en zijkant met de rest van de slagroom. Zet de taart rondom aan met nougatine en decoreer met extra rozetten slagroom en hele hazelnoten of geschaafde chocolade.

Probeer deze ook eens!