terug naar Recepten

de ijstaart die je uit de oven haalt!

Bereidingstijd
60 min
Wachttijd
3 uur

Omelette Siberienne

8 personen

Eén van de meest klassieke ijs-nagerechten die je op tafel kunt zetten! Het basis principe is ijs (zelf gemaakt of gekocht) dat rondom wordt ingepakt met plakjes cake, die eventueel nog besprenkelt kan worden met een likeur of ‘au-de-vie’. De cake dient naast de smaak eigenlijk vooral als isolatielaag waardoor het ijs minder snel zal smelten. Vervolgens wordt het gerecht helemaal rondom afgewerkt met een laag luchtig eiwitschuim. Italiaans schuim is hiervoor het beste omdat deze het mooiste ‘stand’ houdt en tevens het mooiste afbrand in de oven. De sensatie van dit nagerecht is dat je een ijstaart op tafel zet die je uit de oven haalt!

Omelette Siberienne

Ingrediënten

350 ml slagroom
3 eidooiers
100 g suiker
1 vanillestokje
125 ml melk
100 g nougatinemix (supermarkt, of zelfgemaakt)

Italiaans schuim:
100 ml water
250 g suiker
6 eiwitten

Garnering:
kristalsuiker om te bestrooien
seizoensfruit

1 cake (zelfgemaakt of kant-en-klaar)

Extra nodig:
cakevorm
plasticfolie
mixer
vriezer
kookthermometer
spuitzak met gekarteld spuitmondje
ovale vuurvaste schaal

Bereiding

Bekleed de cakevorm met plasticfolie. Klop de slagroom tot yoghurtdikte en zet hem in de koelkast. Mix de eidooiers met de helft van de suiker luchtig. Halveerhet vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng de melk met het vanillestokje, vanillemerg en de resterende suiker aan de kook. Verwijder het vanillestokje en schenk de melk bij de geklopte eidooiers. Roer het mengsel op laag vuur in 2 minuten gaar. Niet laten koken, er mogen wel kleine ‘blopjes” op komen. Haal de pan van het vuur en klop het mengsel met de mixer tot het is afgekoeld. Spatel de geklopte slagroom en de nougatinemix erdoor. Schenk de massa in de met folie beklede cakevorm. Zet de vorm minimaal 3 uur in de vriezer. Het is waarschijnlijk het handigst dit een dag van tevoren te maken.

Italiaans schuim:
Breng water en suiker aan de kook en kook tot 121 °C. Klop intussen de eiwitten stijf in een vetvrije kom. Giet de kokende suikersiroop langzaam bij het eiwitschuim en klop met de mixer tot het schuim is afgekoeld. Schep het schuim in een spuitzak met gekarteld spuitmondje.

Verwarm de oven op 220 °C. Snijd de cake over de lengte in plakken. Beleg de bodem van een ovale vuurvaste schaal met plakken cake. Haal de parfait uit de vorm en zet hem op de cakeplakjes. Bekleed de parfait met de overige cakeplakjes. Spuit het eiwitschuim decoratief langs de randen en bestrooi eventueel lichtjes met kristalsuiker voor wat extra schittering. Bak de Omelette Siberienne circa 5 minuten in de oven tot het eiwit goudbruin gekaramelliseerd is. Garneer de taart met seizoensfruit.

Probeer deze ook eens!