terug naar Recepten
Bereidingstijd
25 min

Witte stoofperen

6 personen

Witte of blanke stoofpeertjes zijn weer eens iets anders. Als je bijvoorbeeld hertenbiefstuk met rode kool wil serveren, dan is een licht peertje veel fraaier op je bord dan een rood gestoofd peertje. De mooie glans op de peertjes krijg je door het kookvocht lichtjes af te binden met maïzena. Een vers takje groen zoals kervel, peterselie of waterkers maakt de presentatie helemaal af.

Ingrediënten

1 citroen
1 l witte wijn
500 ml water
200 g suiker
1 tl kurkuma
1 laurierblaadje
12 stoofperen, gieser wildeman
1 el maïzena

Bereiding

Halveer de citroen en pers het sap uit in een grote pan. Voeg de witte wijn met het water, de uitgeknepen citroen, suiker, kurkuma en de laurier toe en breng het aan de kook.

Schil de peren, snijd het kontje recht verwijder het klokhuis via de onderkant en zet de peren in de wijn. Zorg ervoor dat de peren volledig onderstaan en zet het deksel op de pan. Stoof de peren tegen de kook aan circa 1 uur. Schep de peertjes na het koken voorzichtig uit de pan, verwijder de citroenhelften en houd het vocht rustig aan de kook.

Roer de maïzena aan met een beetje koud water en schenk dit al roerend bij het kookvocht in de pan. Laat het kookvocht nog 2 minuten koken waardoor het lichtgebonden en glanzend wordt. Doe de peertjes weer terug in de pan. Doordat het kookvocht lichtgebonden is, krijgen de peertjes een mooie glans. Deze peertjes kun je zowel warm als koud eten.

Probeer deze ook eens!