terug naar Recepten
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
30 min

Kip trein

4 personen

Deze vreemde naam vraagt natuurlijk om uitleg. Dit heerlijke maar ook super makkelijke recept is al zo’n 25 jaar erg populair binnen mijn familie. En het bijzondere hieraan is dat het uit een zeer onverwachte hoek kwam. Eén van mijn tantes, bij wie ik als jong kind vaak kwam, stond er om bekend bepaald geen keukenprinses te zijn. Terwijl ze op een dag in de trein met haar puzzelboekje bezig was, hoorden ze naast haar een groepje jonge studenten opscheppen over wie het snelst en meest makkelijk kon koken in het studentenhuis.

Mijn tante raakte geboeid door één van hun originele recept ideeën en noteerde, meeluisterend, het eenvoudige recept in haar puzzelboekje. ‘Kip trein’ schreef ze erboven en ze zou het binnenkort gaan uitproberen als haar neefje weer eens bleef eten.
Mijn verbazing was dan ook groot toen de schotel op tafel kwam en ook nog eens heerlijk bleek te smaken! Van de studenten is nooit meer iets vernomen en mijn lieve tante is helaas ook niet meer onder ons. Haar enige culinaire erfenis wordt echter nog altijd gekoesterd!

Ingrediënten

50 g katenspek (Zeeuws spek) in plakjes
500 g kipfilet (3 filets)
1 zakje geraspte jonge kaas (175 g)
9 plakjes gekookte ham
1 blik geconcentreerde champignonroomsoep voor ruim 4 borden (515 ml)
1 bekertje crème fraiche
1 blikje ananasschijven (6 stuks)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 C hete lucht.

Leg de plakjes katenspek op de bodem van de ovenschaal. Snijd de kipfilets in de lengte in ongeveer 9 gelijke repen. Omwikkel elke reep kip met een plak ham. Leg deze vervolgens in de ovenschaal op het spek. Strooi het zakje geraspte kaas eroverheen. Zet de ovenschaal 15 min in de oven op 180 C.

Ondertussen meng je de crème fraiche door de koude dikke soep (niet aanlengen met water, ook al staat dit wel op het blik; anders wordt de saus te dun).

Haal na 15 minuten de ovenschaal uit de oven en giet het mengsel van soep en creme fraiche eroverheen en strijk glad met een lepel. Leg de ananasschijven er bovenop en bak de schotel nog 30 minuten in de oven.

De kip zal heerlijk mals en zacht zijn en de soep heeft zich getransformeerd tot een romige saus.

Probeer deze ook eens!