terug naar Recepten
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
30 min

Kip trein

4 personen

Deze vreemde naam vraagt natuurlijk om uitleg. Dit heerlijke maar ook super makkelijke recept is al zo’n 25 jaar erg populair binnen mijn familie. En het bijzondere hieraan is dat het uit een zeer onverwachte hoek kwam. Eén van mijn tantes, bij wie ik als jong kind vaak kwam, stond er om bekend bepaald geen keukenprinses te zijn. Terwijl ze op een dag in de trein met haar puzzelboekje bezig was, hoorden ze naast haar een groepje jonge studenten opscheppen over wie het snelst en meest makkelijk kon koken in het studentenhuis.

Mijn tante raakte geboeid door één van hun originele recept ideeën en noteerde, meeluisterend, het eenvoudige recept in haar puzzelboekje. ‘Kip trein’ schreef ze erboven en ze zou het binnenkort gaan uitproberen als haar neefje weer eens bleef eten.
Mijn verbazing was dan ook groot toen de schotel op tafel kwam en ook nog eens heerlijk bleek te smaken! Van de studenten is nooit meer iets vernomen en mijn lieve tante is helaas ook niet meer onder ons. Haar enige culinaire erfenis wordt echter nog altijd gekoesterd!

Ingrediënten

50 g katenspek (Zeeuws spek) in plakjes
500 g kipfilet (3 filets)
8 plakjes jonge kaas
8 plakjes gekookte ham
1 blik champignonroomsoep voor ruim 4 borden (515 ml)
1 klein bekertje crème fraiche
1 blikje ananasschijven

Bereiding

Vet een ovenschaal in met een klontje boter en verwarm de oven voor op 180 C hete lucht.

Leg de plakjes katenspek op de bodem. Snijd de kipfilets in de lengte in ongeveer 8 gelijke repen. Omwikkel elke reep kip met een plak kaas en vervolgens een plak ham. Leg deze vervolgens in de ovenschaal op het spek.

Meng de crème fraiche door de koude dikke soep (niet aanlengen met water, dat staat wel op het blik; anders wordt de saus te dun) en giet dit over de kip.

Leg de ananasschijven er bovenop en bak de schotel 30 minuten in de oven. De kip zal heerlijk mals en zacht zijn en de soep heeft zich getransformeerd tot een romige saus.

Probeer deze ook eens!