terug naar Recepten

Colombier, pinkstertaart uit Zuid-Frankrijk

Bereidingstijd
90 min

Franse voorjaarstaart

Bij de Franse banketbakker vind je tijdens de pinksterdagen de ‘Colombier’, een smeuïge cake op basis van amandelen en gekonfijt fruit waarvan sinaasappel meestal de belangrijkste smaakmaker is. Er zijn heel veel verschillende versies van de Colombier, afhankelijk van de regio maar natuurlijk ook van de vaardigheid van de maker. Sommige patissiers maken er echte kunstwerkjes van waarbij vaak ook vredesduiven van suiker of marsepein als versiering worden gebruikt.

Franse Voorjaarstaart door Rudolph van Veen

Ingrediënten

100 g gedroogde abrikozen
100 g gekonfijte sinaasappelschil
40 g bloem
1 theelepel bakpoeder
3 eieren
1 eiwit
125 g amandelmeel
70 g poedersuiker
60 g boter, gesmolten
40 ml sinaasappellikeur
60 g amandelschaafsel
Boter om in te vetten

Decoratie:
2 sinaasappels
2 eetlepels abrikozenjam

Bereiding

Vet een springvorm of taartpan van 20 cm in met boter en bestrooi de bodem en rand met geschaafde amandelen.

Snijd de abrikozen en sinaasappelschil in kleine stukjes en meng dit in een kom met de bloem zodat het gedroogd fruit niet meer plakkerig is.

Klop de eieren met het eiwit en de poedersuiker zo luchtig mogelijk, meng het amandelpoeder met bakpoeder door het eimengsel en roer de gesmolten boter erdoor. Voeg het gedroogde fruitmengsel toe en als laatste de likeur.

Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake in de oven op 175°C 35-40 minuten.

Laat de cake na het bakken 5 minuten staan en los hem daarna uit de bakvorm. Laat volledig afkoelen en snijd intussen de sinaasappels in mooie partjes zonder vliesjes.

Leg de sinaasappelpartjes op de cake in een mooie cirkel. Verwarm de abrikozenjam met een scheutje water en nappeer hiermee de boven en zijkant van de cake.

Probeer deze ook eens!