terug naar Recepten

Rösti met gerookte zalm en kwarteleitje

8 stuks

Rösti is het favoriete aardappelgerecht uit het Duitstalige deel van Zwitserland. Het wordt gemaakt van geraspte aardappels, die meestal eerst in de schil worden gaar gekookt en daarna worden gepeld en geraspt. Maar er zijn ook versies die gemaakt worden van ongekookte geraspte aardappels. Door het zetmeel blijven de aardappelsnippers tijdens het bakken enigszins aan elkaar plakken en kun je er zo in een koekenpan met ruim boter of olie aardappelpannenkoekjes van bakken.

Grote rösti, zo groot als de koekenpan, worden meestal als bijlage bij een hoofdgerecht geserveerd. De kleine of mini rösti’s in dit recept zijn perfect om te serveren als voorgerecht of als feestelijk ontbijt of brunch op de zondag of bijvoorbeeld met Pasen of Moederdag. Beleg de rösti’s met een plakje gerookte zalm en een gebakken kwarteleitje. Als je liever een iets makkelijkere versie van dit gerechtje wil serveren kun je hiervoor ook diepvries rösti-rondjes gebruiken die je nog even moet bakken in de oven.

Rudolphs Rosti met gerookte zalm

Ingrediënten

4 medium aardappels,
kruimig kokend zoals b.v. Bintje, Gloria of Santé.
50 g boter en een klein scheutje olie
200 g gerookte zalm
8 kwarteleitjes
8 toefjes verse kervel
Zout en peper

Bereiding

Kook licht kruimige aardappels met schil in ruim water met zout ongeveer 15 minuten, giet ze daarna af en laat ze op een bord rustig afkoelen. De aardappels garen hierdoor nog langzaam door en als ze zijn afgekoeld kun je ze vrij makkelijk pellen. Gebruik hiervoor een klein schilmesje.

Rasp de afgekoelde aardappels daarna met een rasp langs de grove kant in dunne snippers. Je kunt dit eventueel ook al de dag tevoren doen en de geraspte aardappels goed afgedekt in de koelkast bewaren.

Vorm met je handen bolletjes van de aardappel en druk ze tussen beide handen plat. Door het zetmeel blijven ze een beetje aan elkaar plakken. Bak de rösti in ruim boter met een scheutje olie op rustig tot medium stand in de koekenpan eerst aan één kant goudbruin en krokant en draai ze daarna heel voorzichtig op de andere kant. Geen paniek als ze iets uit elkaar vallen, niet alle aardappels zijn even zetmeelrijk. Gewoon weer een beetje plat bij elkaar drukken, dan komt het wel goed! Bak de rösti ongeveer 5 minuten op elke kant. Breng ze op smaak met zout en peper.

Bak intussen in een tweede koekenpan de kwarteleitjes in een drupje olie. Verwarm de pan en breek één voor één de eitjes door er eerst met een klein mesje in te prikken en daarna voorzichtig te breken boven de pan. Bak de eitjes tot het eiwit juist gaar is en het dooiertje nog zacht. Breng de eitjes op smaak met een klein beetje zout en peper.

Beleg de rösti met een plakje gerookte zalm en leg er daarna het gebakken eitje en een takje kervel op. Eet deze heerlijke belegde rösti zolang ze nog een beetje warm zijn.

Probeer deze ook eens!