terug naar Recepten
Bereidingstijd
45 min

Chocolate Dreamer cupcakes

11 cupcakes

Cupcakes zijn het ideale trakteer en meeneemgebak. Bovendien kun je deze cupcakes indien gewenst perfect in z’n geheel invriezen en zonder kwaliteitsverlies in de koelkast weer laten ontdooien. Ideaal dus om deze cupcakes te maken op een moment dat het jou het beste uitkomt. Vervoeren gaat het makkelijkste gewoon in het bakplaatje, dan kunnen ze nergens heen rollen.

Voor de chocoladecrème heb je eerst banketbakkersroom nodig. Hiervoor kun je het klassieke recept met eidooiers, melk, suiker en vanille gebruiken, maar je kunt ook kiezen voor gekookte custard en zelfs voor een zakje instant banketbakkersroom. Als je voor deze laatste optie kiest, roer de mix dan aan met melk i.p.v. water, dan is de smaak veel voller.

Ingrediënten

Cake
140 g bloem
50 g cacaopoeder
7 g bakpoeder
220 g suiker
Mespunt zout
1 ei
120 ml koude koffie
60 ml melk
60 ml zonnebloemolie
1 el vanille extract

Chocolade crème
200 g banketbakkersroom
200 g zachte boter
50 g poedersuiker
120 g pure chocolade

Garnering
1 van de 12 chocolade cakejes
50 g pecannoten
100 g pure chocolade

Extra nodig
Een muffin of cupcake bakplaatje voor 12 stuks, papieren cups, spuitzak met kartelspuitje.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden en zet de papieren cups in het bakplaatje klaar.
Zeef de bloem met bakpoeder en cacaopoeder boven een kom. Roer met een garde de suiker en het zout erdoor en zet de kom even weg.

Mix in een andere kom het ei met de koffie, melk, zonnebloemolie en vanille met een garde door elkaar. Voeg nu beide mengsels samen in één kom en roer dit rustig met een spatel of houten lepel tot een gelijkmatig beslag. Je hoeft niet langer te roeren dan nodig is.

Verdeel het beslag over de 12 cups in het bakplaatje. Het makkelijkst gaat dit met een ijslepel. Vul de cups tot maximaal 2/3, het beslag zal tijdens het bakken nog omhoogkomen.
Bak de cakes in 25 minuten gaar in de oven en laat ze daarna volledig afkoelen.

Maak voor de crème eerst een recept van 200 g banketbakkersroom. Klop in een staande mixer met de bisschopshaak de zachte boter met poedersuiker luchtig. Voeg de niet te koude banketbakkersroom toe en laat het mengsel rustig draaien tot een gelijkmatige luchtige botercrème. Smelt intussen de pure chocolade en giet deze in een rustige straal al kloppend bij de botercrème. Stop met draaien zodra de chocolade mooi gelijkmatig is opgenomen door de crème.

Doe de chocoladecrème in een spuitzak met kartelspuitmondje en spuit hiermee een mooie volle toef of rozet op 11 afgekoelde cakejes. Snijd het 12e cakeje in kleine blokjes en gebruik deze samen met de pecannoten om de cupcakes te garneren.

Smelt de extra chocolade ‘au bain marie’. Vouw een klein cornetje van bakpapier en vul deze met de gesmolten chocolade. Spuit hiermee dunne lijntjes chocolade over de cupcakes. Als je een cornetje vouwen lastig vindt kun je de gesmolten chocolade ook voorzichtig met een lepel over de cupcakes drizzelen.

Probeer deze ook eens!