terug naar Recepten

Het is de uitdaging om op een zo eenvoudig mogelijke manier een dier uit te beelden op de koek

Bereidingstijd
90 min

Apenkoppen

12 - 15 koeken

Met dit recept hoop ik je te inspireren om zelf creatief met het concept koeken om te gaan. Het is een leuke uitdaging om op een zo eenvoudig mogelijke manier een dier uit te beelden op een lekkere koek. Marsepein en chocolade zijn hiervoor ideaal om dat je daarmee allerlei vormen kunt maken en het bovendien ook nog eens heel lekker is. Met hulpmateriaal zoals een deegroller, een mesje en allerlei uitstekers kom je al een heel eind.

Ingrediënten

Deeg
320 g bloem
15 g cacaopoeder
1 tl bakpoeder
175 g lichte basterdsuiker
100 g boter
1 ei
60 ml melk

Afwerking
250 g marsepein
Mespunt cacaopoeder
½ eiwit, losgeklopt
75-100 g poedersuiker
100 g pure chocolade, gesmolten

Bereiding

Voeg alle ingrediënten voor de koek bij elkaar en kneed kort door tot een deeg. Als het deeg iets te slap voelt om uit te rollen, laat het dan even opstijven in de koelkast. Je kunt het deeg natuurlijk ook al een dag van tevoren maken. Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een dikte van ongeveer 5 mm. Steek met een ronde steker van 9 cm mooie ronde plakken uit en leg deze meten op een bakplaat met bakpapier. Bak de koeken in 18- 20 minuten in de oven gaar en laat ze daarna volledig afkoelen.

Bestrooi het aanrecht met een beetje poedersuiker en rol het marsepein uit tot een dikte van 2 à 3 mm. Steek voor elke Apenkop een rond plakje van 6 cm en twee kleinere plakjes van 1,5 cm uit en druk de kleine plakjes meteen als oren vast op het hoofd. Meng door een klein stukje marsepein wat cacaopoeder en rol hiervan kleine bolletjes die je vervolgens met je pink als oorschelp op de oortjes drukt.

Klop het eiwit los met een garde en roer hierdoor beetje voor beetje de poedersuiker tot je een taai-vloeibaar wit glazuur hebt. Gebruik dit glazuur als plakmiddel om de marsepein op de koeken te plakken en spuit van ditzelfde glazuur met een klein spuitzakje de oogkassen op de apekoppen.

Smelt de chocolade au bain marie en doe dit ook in een klein spuitzakje van bakpapier. Spuit met de chocolade de oogpupillen en het neusje met daaronder een grote glimlach. Laat de koeken op een droge plek liggen tot het glazuur en de chocolade zijn uitgehard.

Probeer deze ook eens!