terug naar Recepten
Bereidingstijd
15 min

Beurre blanc

4 personen

De perfecte saus voor bij de vis! Dit basisrecept voor witte wijn-boter-roomsaus past bij heel veel vissoorten. Je kunt de basis voor deze saus makkelijk voorbereiden en dan op het laatst even opwarmen en de klontjes boter erdoor roeren. Elke gebakken, gegrilde en in de oven bereide vissoort zwemt graag in een spiegeltje ‘beurre blanc’.

Ingrediënten

1 sjalotje
1 teentje knoflook
200 ml droge witte wijn
1 takje tijm
1 laurierblaadje
6 witte peperkorrels
100 ml witte wijnazijn
250 ml slagroom
100 g koude boter
Zout naar smaak

Bereiding

Pel de sjalot en snipper het fijn. Snijd het knoflookteentje in plakjes. Giet de wijn en azijn in een kleine pan en doe daarbij de sjalot, knoflook, tijm, laurier en gekneusde peperkorrels.

Breng dit aan de kook en laat op zacht vuur ongeveer 6 minuten inkoken tot er op het oog nog 1/3 deel over is. Giet dit door een fijne zeef in een andere pan en gooi wat in de zeef is achtergebleven weg. Voeg de slagroom toe en laat dit opnieuw zo’n 10 minuten rustig inkoken.

Verdeel intussen de koude boter in stukjes. Neem de pan van het vuur en roer met een garde geleidelijk de klontjes boter door de saus. Breng de saus op smaak met zout en houdt de saus indien nodig even warm, maar laat hem beslist niet meer koken!

Probeer deze ook eens!