terug naar Recepten
Bereidingstijd
15 min

Zalmtaartje met appel uit de oven

6 personen

Het perfecte voorgerecht dat vrijwel iedereen lust en bovendien heel makkelijk te maken is.

Door de jaren heen is dit mijn meest gemaakte voorgerecht tijdens etentjes thuis. De taartjes kun je helemaal voorbereiden en in de koelkast op een klein ovenplaatje klaarzetten. De saus maak je ook ruim van tevoren en warm je pas op wanneer je de taartjes 2 minuten in de hete oven schuift. Het lekkere van dit gerecht is de combinatie van de frisse appelsalade met de warme gerookte zalm overgoten met een romige, fris-zure saus. Blini’s zijn kleine hartige pannenkoekjes gemaakt met een deel boekweitmeel. Je kunt deze zelf maken, maar je vindt ze ook in de supermarkt in het koelvak bij de vissoorten.

Ingrediënten

6 kleine blini’s
1 appel (Golden delicious)
2 el crème fraiche
1 el bieslook
300 g gerookte zalm, in dunne plakjes
1 bakje tuin- of waterkers

Ingrediënten saus
1 ui
100 ml witte wijn
50 ml azijn
1 takje tijm
250 ml slagroom
50 g koude boter
Zout en peper

Bereiding

Bereiding
Schil de appel en snijd in kleine blokjes (fijne brunoise). Snijd de bieslook zo fijn mogelijk.
Meng de appelblokjes met crème fraiche en bieslook. Verdeel de appelsalade over de blini’s en maak hiervan zo hoog mogelijke torentjes. Drapeer de gerookte zalm erover zodat de appel helemaal is ingepakt. Zet de zalmtaartjes klaar op een ovenplaatje met bakpapier.

Maak de saus. Snipper de ui klein. Breng de wijn, azijn, ui en tijm aan de kook. Laat het geheel inkoken tot 1/3. Voeg de slagroom toe en laat in ca. 5 minuten inkoken tot de helft.

Schenk de saus door een zeef en breng op smaak met zout en peper. Verwarm de saus, haal hem daarna van het vuur en roer de boter erdoor. Verwarm de saus voor het serveren zonder te koken anders gaat deze schiften.

Serveren
Verwarm de oven voor op 200 C. Zet de zalmtaartjes circa 2 minuten in de oven zodat de zalm net gaar wordt en iets verkleurd. Plaats elk taartje in het midden van een bord en overgiet met een beetje warme saus. Garneer de taartjes met een mooi toefje tuin- of waterkers.

Probeer deze ook eens!