terug naar Recepten

Deze hartige taart is een waar juweel

Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
35 min

Groenteroostaart

8-10 personen

Deze hartige taart is een waar juweel. Hij is niet moeilijk om te maken, je hebt er alleen een beetje geduld voor nodig. Het inleggen van de groenteplakjes moet zorgvuldig gebeuren. Applaus en waardering zullen je ten deel vallen wanneer je deze hartige taart op tafel zet!

Groenteroostaart

Ingrediënten

Deeg:
285 g bloem
140 g roomboter, op kamertemperatuur
130 g roomkaas
1 ½ eetlepel azijn
1 theelepel bakpoeder
5 theelepels koud water
mespuntje zout
boter om in te vetten
bloem om te bestuiven

Roomkaascrème:
200 g roomkaas
2 eidooiers
4 takjes dragon
scheut olijfolie
zout
versgemalen peper

Vulling:
1 flinke groene courgette
1 gele courgette (deze kun je van tevoren bij de groenteboer bestellen)
2 dikke winterwortels
scheut olijfolie

Extra nodig:
plasticfolie,
1 springvorm van 20 cm doorsnede
deegroller
(kaas)schaaf
dunschiller of Chinese mandoline

Bereiding

Deeg:
Kneed de bloem, boter, roomkaas, azijn, bakpoeder, het water en zout tot een soepel deeg en laat het deeg, ingepakt in plasticfolie, circa 30 minuten rusten in de koelkast.

Vet de springvorm in. Bestuif het aanrecht en deeg met bloem Rol het deeg uit tot circa 3 mm dik. Bekleed de springvorm met het deeg, snijd het overtollige deeg van de rand weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem.

Roomkaascrème:
Meng de roomkaas met de eidooiers. Pluk de dragonblaadjes, hak ze fijn en meng door de roomkaas. Voeg een scheut olijfolie toe tot een gladde crème. Breng op smaak met zout en peper. Schep een laag crème op de taartbodem.

Opbouw van de taart:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Was de courgettes. Schil de wortels. Schaaf de groenten over de lengte in dunne plakken. Gebruik hiervoor het liefst een Chinese mandoline, maar het kan ook met een (kaas)schaaf of een snijmachine, als je die hebt. Druk de groenteplakken op hun zijkant in de roomkaascrème. Werk van buiten naar binnen. Wissel de verschillende groenten af zodat er een soort roos ontstaat. Besprenkel de taart met olie en bak de taart in circa 35 minuten goudbruin en gaar.

Probeer deze ook eens!