terug naar Recepten
Bereidingstijd
20 min

Tortillasoep

4 personen

Wanneer een gerecht zó lekker is dat je het bijna niet kunt uitleggen, dan wordt weleens gezegd; het is alsof er een engeltje over je tong danst… Deze Mexicaanse tortillasoep is zo’n gerecht. Als je dit proeft dan is het werkelijk alsof er een engel op je tong de ‘jarabe tapatio’ danst. En dat is me lekker!

In Mexico kennen ze een rijk aanbod aan gedroogde pepers, waar wij in ons land minder bekend mee zijn. Door het drogen en rijpen krijgen deze pepers een zoete, fruitige en rokerige smaak. Gedroogde pepers, zoals de ‘chile Serano’ en de ‘Chipotle Morita’ zijn ook in ons land gewoon online te bestellen. Het is beslist de moeite waard om dit te doen, omdat je tortillasoep er nóg bijzonderder mee wordt. In dit recept ga ik uit van 4 gedroogde pepers. Als alternatief kun je ook zelf verse rode Spaanse pepers 1,5 uur te drogen leggen in de oven op 120 graden. Dan kun je de soep tenminste vandaag nog proberen! Als ‘ie bevalt’, kun je daarna altijd nog op zoek naar de echte gedroogde varianten.

 

Ingrediënten

4 gedroogde rode pepers
200 ml water
500 g rijpe tomaten
1 kleine ui
1 teentje knoflook
30 ml zonnebloemolie
6 bloemtortilla’s
1 liter kippenbouillon
7 takjes verse koriander
200 g verse roomkaas
2 avocado’s, eetrijp
125 ml crème fraiche

Tip: als je niet van ‘heet’ eten houdt, halveer dan de hoeveelheid pepers of laat ze achterwege.

Bereiding

Haal van drie gedroogde pepertjes de steeltjes af en verwijder eventueel de zaadjes. Leg de pepertjes in een kleine pan en schenk het water erbij. Breng de pan tegen de kook en laat 20 minuten heel zachtjes koken. Je hebt nu chili-water gemaakt, dat vooral met de echte gedroogde Mexicaanse pepers, heel rijk van smaak is.

Snijd intussen de tomaten in stukken en verwijder de steelaanzet. Pel de ui en knoflook en snijd in stukken. Pureer de tomaten met ui en knoflook in de blender en voeg hieraan het chili-water en de pepertjes toe en pureer helemaal fijn.

Verhit de olie in een ruime pan en giet hierop het gepureerde tomatenmengsel. Laat dit 10 minuten zachtjes koken.

Verhit de olie in de frituurpan tot 160 graden. Snijd of breek 3 tortilla’s in grote stukken en frituur deze krokant. Verkruimel deze tortilla’s nu in de blender en giet er een beetje kippenbouillon bij samen met 3 takjes koriander. Pureer de tortilla’s met de bouillon en koriander helemaal glad en giet dit mengsel bij de tomatenpuree in de pan. Voeg de rest van de bouillon toe en laat nog 10 minuten zachtjes koken. De soep is nu klaar, nu alleen nog het garnituur voor in de soep.

Snijd de overgebleven 3 tortilla’s in dunne reepjes van ongeveer 4 cm lang en 0,5 cm breed en frituur deze goudbruin krokant.

Snijd de avocado’s in vieren, pel de schil eraf en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd of breek ook de roomkaas in kleine stukjes.

Snijd het overgebleven pepertje in ringetjes en pluk de koriander iets kleiner. Schep de soep in borden en verdeel hierin de avocado, roomkaas, krokante tortillareepjes, peper en koriander.

Probeer deze ook eens!