De koning onder de chocoladetaarten
Chocolade fudgetaart
De koning onder de chocoladetaarten. Smeuïg, zacht, rijk en donker! Voor het cakerecept maak je eerst ‘cacaowater’ dat je vervolgens afgekoeld door het beslag roert. Hierdoor wordt de cake super mals en diep-donker van kleur. Door het hoge vocht gehalte hebben de cakes een relatief lange baktijd. Zelf bak ik de cakes meestal s ’avonds en ga dan pas de volgende ochtend verder met het opbouwen van de taart.
Ingrediënten
Cake:
400 ml water
120 g cacaopoeder
330 g bloem
665 g suiker
12 g zout
20 g bakpoeder
450 ml karnemelk
170 ml arachideolie
4 eieren
1 vanillestokje
boter om in te vetten
Chocolade-fudgecrème:
200 g pure chocolade
250 g roomboter, op kamertemperatuur
300 g poedersuiker
30 g cacaopoeder
100 g crème fraiche
Extra nodig:
2 of 4 springvormen van 24 cm doorsnede
bakpapier
keukenmachine
Bereiding
Cake:
Breng het water aan de kook, los er de cacaopoeder in op en laat afkoelen.
Meng de bloem, de suiker, het zout en de bakpoeder door elkaar. Voeg de karnemelk, arachideolie en eieren toe en roer tot een glad beslag. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Voeg dit toe aan het beslag. Meng vervolgens het cacaowater door het beslag en laat circa 1 uur rusten.
Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet de springvormen in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Verdeel het beslag over de vormen. Als je maar twee springvormen hebt, kun je twee keer twee cakes na elkaar afbakken. Bak de cakes in circa 50 minuten gaar en laat ze na het bakken afkoelen. Hak een van de cakebodems in een keukenmachine tot kruimels.
Chocolade-fudgecrème:
Smelt de chocolade au bain-marie. Klop de zachte boter met de poedersuiker luchtig. Voeg de gesmolten chocolade, cacaopoeder en crème fraîche toe en klop circa 4 minuten tot alles goed gemengd is. Bestrijk de cakes met de crème en leg ze op elkaar. Bestrijk de buitenkant ook met crème. Zet de taart rondom aan met de cakekruimels.