terug naar Recepten

Wat is er lekkerder dan zelfgemaakt speculaas dat net uit de oven komt?

Bereidingstijd
45 min

Gevulde Speculaas

12 porties

Het voordeel van zelf maken is dat je zowel het deeg als het amandelspijs al ruim van tevoren kunt bereiden. Beiden worden zelfs lekkerder van een nachtje liggen in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken. Maak dus daags tevoren al je deeg en spijs, dan heb je de volgende dag nog maar heel weinig werk! De klassieke Hollandse gevulde speculaas maak je op een bakplaat of in een ovenschaal. Hierbij verdeel je het spijs tussen twee plakken deeg. Zelf maak ik het liefste gevulde speculaas in staafvorm omdat ik dit model gewoon leuker vindt presenteren. Waar je ook voor kiest, het recept is voor beiden hetzelfde alleen de vorm verschilt.

De baking soda in dit recept zorgt, onder invloed van de zure karnemelk, voor een beetje werking (luchtige structuur) in het deeg. Als je ipv baking soda liever bakpoeder gebruikt moet je drie keer zoveel, dus 9 gram, gebruiken. Omdat in bakpoeder al een zuur vermengd zit hoef je dan niet perse karnemelk te gebruiken, maar kun je ook gewone melk nemen.

Ingrediënten

Deeg:
125 g boter
150 g lichte basterdsuiker
Mespunt zout
25 ml karnemelk
250 g bloem
10 g speculaaskruiden
3 g baking soda

Amandelspijs:
125 g amandelen
125 g suiker
Rasp van ¼ citroen
1 eiwit

Decoratie:
1 eidooier
1 el melk
Ca. 20 amandelen

Bereiding

Meng voor het deeg eerst de boter met zout en suiker in de mixer en laat dit draaien tot het zacht en cremig is. Voeg geleidelijk de karnemelk toe. Meng de speculaaskruiden en baking soda door de bloem en zeef deze samen boven de kom. Meng alles nu even kort door tot een homogeen deeg. Druk het deeg een beetje plat en wikkel het in plasticfolie.

Laat het speculaasdeeg minstens 30 minuten rusten en stevig worden in de koelkast. Als je het deeg een hele nacht in de koelkast laat liggen wordt de smaak nog lekkerder omdat de speculaaskruiden dan goed in kunnen trekken.

Maal voor het amandelspijs eerst de amandelen fijn in de keukenmachine. Laat het niet te lang draaien, anders komt de olie uit de amandelen. Voeg dan de suiker toe samen met de geraspte citroenschil en laat de keukenmachine nog even draaien.

Klop het eiwit even los met een vork en voeg het geleidelijk toe aan het spijs terwijl de keukenmachine draait. Het spijs is klaar als het samen klontert. Je kunt deze spijs meteen gebruiken maar ook enkele dagen bewaren in de koelkast.

Samenstellen:
Bestrooi het aanrecht met bloem en rol het spijs uit tot een pil van ongeveer 30 cm lang. Rol ook het deeg uit tot een rechthoekige plak van ca. 32 x 15 cm. Bestrijk de lange zijden van het deeg met een beetje ei-strijksel en leg de amandelspijs pil op het speculaasdeeg.

Rol het deeg om de spijs heen en laat het deeg aan het uiteinde iets overlappen. Druk de naad van het deeg lichtjes aan en rol de speculaasstaaf een paar keer zachtjes op neer. Leg de staaf vervolgens op de bakplaat met bakpapier met de naad naar onderen. Rol nu heel lichtjes met de deegroller over de bovenkant waardoor de staaf iets platter wordt.

Bestrijk het deeg licht met ei-strijksel en leg er, mooi regelmatig witte amandelen op. Druk de amandelen heel licht aan op het deeg. Laat even aandrogen en bestrijk ze een tweede keer met ei-strijksel. Bak de speculaasstaaf 35-40 minuten in de oven op 180 graden. Laat het speculaas eerst volledig afkoelen voordat je het in stukjes snijdt.

 

Probeer deze ook eens!