terug naar Recepten
Bereidingstijd
10 min

Peperroomsaus

4 personen

Biefstuk met peperroomsaus is voor velen een geliefde traktatie, ook voor mij! Maar bij een kipfilet, karbonade of varkenshaasje is deze saus natuurlijk ook heerlijk. Als je de smaak van cognac iets te heftig vindt, kun je deze gewoon weglaten of misschien een scheutje rode port gebruiken. De alcohol kook je sowieso weg! Vleesjus kun je zelf maken volgens dit recept of je gebruikt een kalfsfond uit een pot. En tot slot de peperkorrels: voor deze saus zijn die groene peperkorrels uit een potje op azijn het allerlekkerst, omdat ze zacht genoeg zijn om zo te kunnen eten.

Ingrediënten

25 g boter
1 sjalotje
1 iets dikkere plak ontbijtspek of bacon
1 volle eetlepel groene peperkorrels
1 el cognac
150 ml vleesjus of kalfsfond
150 ml slagroom
Mp zout
1 draai peper uit de molen
1 volle tl maïzena

Bereiding

Schil en snipper het sjalotje fijn. Snijd het spek in dunne reepjes. Smelt de boter in een sauspan en bak hierin het sjalotje en de spekjes zachtjes aan. Blus af met een scheutje cognac en voeg vervolgens de vleesjus en slagroom toe.

Doe de groene peperkorrels erbij en laat de saus enkele minuten rustig inkoken. Roer maïzena aan met een scheutje koud water en giet dit al roerend bij de kokende saus.

Als je tevreden bent over de dikte van de saus neem je de pan van het vuur en breng de saus op smaak met zout en een extra draai peper.

Probeer deze ook eens!