terug naar Recepten
Bereidingstijd
25 min

Stoofpeertjes met effect

6 personen

Wanneer je deze speciale peertjes op tafel zet, ben je verzekerd van lovende reacties! Dit zijn mijn nummer één favoriete peertjes voor op de kersttafel.
Eerst stoof je de peertjes in een licht geel gekleurde siroop, waarna je ze rechtopstaand in een laagje port of bessensap koud wegzet. Hierdoor trekken de peertjes van onder naar boven donkerrood oranje naar geel op.

Ingrediënten

1 citroen
1 l witte wijn
500 ml water
200 g suiker
1 tl kurkuma
1 laurierblaadje
12 stoofperen, gieser wildeman
400 ml rode port of bessenjenever
1 el maïzena

Bereiding

Halveer de citroen en pers het sap uit in een grote pan. Voeg de witte wijn met het water, de uitgeknepen citroen, suiker, kurkuma en laurier toe en breng het aan de kook. Haal de citroenen uit het stoofvocht en bewaar het vocht voor later.

Schil de peren, snijd het kontje recht en zet de peren in de wijn. Zorg ervoor dat de peren volledig onderstaan, leg eventueel een bordje op de peren. Stoof de peren circa 1 uur tegen de kook aan. Zet het vuur uit en laat de peren afkoelen. Bewaar het stoofvocht voor later.

Schenk de rode port in een ovenschaal en zet de afgekoelde gele peren erin. Zet de ovenschaal circa 8 uur in de koelkast zodat de rode kleur in de peer kan trekken. Er ontstaan hierdoor stoofperen die van onder naar boven donkerrood, oranje en geel gekleurd zijn.

Roer de maïzena aan met een beetje water. Breng het stoofvocht aan de kook en bind de saus met de maïzena. Doop de peren in het gebonden vocht voor een mooie glans. Deze peertjes kun je zowel warm als koud serveren.

Probeer deze ook eens!