terug naar Recepten
Bereidingstijd
30 min

Stamppot rauwe andijvie met kaas en spekjes

4 personen

Een heerlijke ‘cheezy’ stamppot naar familierecept van Simone’s tante Ellen. Deze stamppot andijvie met kaas houdt binnen onze familie de fijne herinnering aan haar levend! Het is een erg makkelijk en snel te maken recept waarvoor je niet veel nodig hebt, maar toch heel erg lekker is! Een vegetarische versie is ook heel eenvoudig gemaakt met een groente bouillonblokje en geroosterde cashewnoten i.p.v. spekjes.

Ingrediënten

600 g kruimig kokende aardappels
500 g fijngesneden andijvie
1 blokje kippenbouillon
150 ml melk
25 g boter
200 g jonge Goudse kaas in blokjes
250 g gerookte spekreepjes

Extra nodig:
Pureestamper

Bereiding

Schil de aardappels en breng ze in water waarin ze net onder staan met een bouillonblokje aan de kook. Giet de aardappels na 20 minuten koken af en zet de pan heel even terug op het fornuis om de aardappels droog te stomen.

Stamp de aardappels fijn met een pureestamper. Verwarm de melk en roer deze samen met het klontje boter door de aardappels.

Roer de fijngesneden andijvie met een grote lepel of spatel door de aardappelpuree en houdt de pan warm op heel laag vuur.

Roer als laatste de kaasblokjes door de stamppot en stop dan met roeren zodat de stukjes nog zichtbaar blijven in de stamppot.

Zet het deksel op de pan en houdt de stamppot enkele minuten warm zodat de kaas gedeeltelijk kan smelten. Bak intussen in een koekenpan de spekjes lekker krokant.

Verdeel de stamppot over de borden en strooi de krokante spekjes er overheen.

Probeer deze ook eens!