terug naar Recepten
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
1 uur en 30 min

Spekkoek

1 cake

Indonesische spekkoek dankt haar naam aan de dunne afwisselende laagjes van donker en licht cakebeslag, waardoor het optisch doet denken aan doorregen spek. Het maken van spekkoek is vrij bewerkelijk omdat de cake met grote nauwkeurigheid, laag voor laag gebakken moet worden. Spekkoek is vrij machtig en wordt daarom in dunne plakjes gegeten als dessert of als snoeperij bij de koffie en thee.

Spekkoek

Ingrediënten

boter om in te vetten

250 g roomboter, op kamertemperatuur
250 g poedersuiker
1 vanillestokje
10 eidooiers
8 eiwitten
125 g bloem
1 volle eetlepel speculaas- of koekkruiden
2 theelepels kaneelpoeder
1 theelepel gemalen nootmuskaat
1 theelepel kruidnagelpoeder
1/2 theelepel kardemompoeder

Extra nodig:
springvorm van 20 cm doorsnede en 5 cm hoog
bakpapier

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet de springvorm in met boter en bekleed met bakpapier.

Klop in een kom de boter met de helft van de poedersuiker luchtig. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Voeg het vanillemerg toe aan de boter en meng een voor een de eidooiers erdoor.

Klop in een andere kom de eiwitten met de andere helft van de poedersuiker luchtig en spatel dit door het botermengsel. Spatel vervolgens de bloem erdoorheen.

Verdeel het beslag gelijkmatig over twee kommen en roer door één beslag de specerijen. Nu heb je een bruin en een licht beslag.

Neem twee even grote eetlepels. Schep eerst 2 lepels bruin beslag in de springvorm. Verdeel het beslag gelijkmatig over de bodem en zet de vorm midden in de oven. Bak de eerste cakelaag gaar in ongeveer 8 à 10 minuten. De laag is gaar als je er met een vinger zacht op kunt drukken en de laag een mooi gebakken kleur heeft aan de bovenkant.

Neem de vorm uit de oven en schuif het rooster naar boven in de oven. Zet de ovenstand nu op alleen bovenwarmte (afhankelijk van het type oven is dit met of zonder hetelucht-functie). Je kunt dit zien in de oven: het bovenste spiraal gloeit af en toe op waardoor je ziet dat dit warm is. Het onderste spiraal staat nu uit. Het is nu de bedoeling dat alle volgende laagjes beslag gaar worden door de bovenwarmte. Op deze manier wordt de spekkoek laag voor laag gaar, zonder dat de onderste laag uitdroogt of verbrandt.

Schep nu 2 lepels van het witte beslag in de vorm en verdeel dit gelijkmatig over de eerste laag. Bak deze tweede laag gaar boven in de oven gedurende 8 à 10 minuten.

Herhaal dit proces totdat je tenminste acht laagjes hebt of je springvorm vol is. Laat de spekkoek goed afkoelen voordat je hem in mooie kleine puntjes snijdt.

Probeer deze ook eens!