terug naar Recepten
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
1 uur en 20 min

Shoarma taart

1 taart

Wellicht een onverwachte smaak voor een hartige taart? Bij ons thuis is dit een regelrechte hit als lunchtaart voor het weekend! De combinatie van het super lekkere deeg met de vulling van groenten en gekruide kip is echt heerlijk! De zelfgemaakte knoflooksaus maakt deze taart helemaal af.

 

Shoarma taart

Ingrediënten

Deeg:
1 eetlepel kurkuma
3 eetlepels koud water
285 g bloem
140 g koude roomboter
130 g roomkaas
1,5 eetlepel azijn
1 theelepel bakpoeder
mespunt zout
boter om in te vetten
bloem om te bestuiven

Vulling:
2 rode uien
2 teentjes knoflook
1 groene paprika
1 gele paprika
200 g witte kool
200 g rode kool
500 g kipfilet
1 eetlepel shoarmakruiden (als er zout toegevoegd Is, dan maar 1 theelepel)
50 ml slagroom
1 ei
100 g couscous (ongekookt)
150 g geraspte kaas

Knoflooksaus:
1/2 limoen
2 teentjes knoflook
100 g mayonaise
100 g Griekse of Turkse yoghurt
3 takjes koriander
1 eidooier met een scheutje room om te bestrijken
1 theelepel sesamzaad

Extra nodig:
plastic folie
springvorm van 20 cm doorsnede
deegroller
keukenmachine

Bereiding

Deeg:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Los de kurkuma op in het water. Kneed de bloem, boter, roomkaas, azijn, bakpoeder, het watermengsel en zout tot een soepel deeg en laat het deeg, ingepakt in plasticfolie, circa 30 minuten rusten in de koelkast.

Vet de springvorm in. Bestuif het aanrecht en deeg met bloem. Rol het deeg uit tot circa 3 mm dik. Bekleed de springvorm met het deeg. Kneed het overige deeg bij elkaar en rol opnieuw uit tot een plak.

Vulling:
Pel de uien en snijd in ringen. Pel de knoflook en snijd fijn. Halveer de paprika’s in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in blokjes. Snijd de kool in dunne reepjes. Snijd de kip in stukjes en maal kort in een keukenmachine met de shoarmakruiden tot een grof gehakt. Spatel er de slagroom en het ei erdoor.

Bestrooi de taartbodem met de ongekookte couscous, verdeel daarover de witte kool, de helft van het kipgehakt, de ui-ringen, paprikablokjes, rode kool, de rest van de kip en geraspte kaas. Leg de rest van het uitgerolde deeg op de vulling en druk de kanten goed in elkaar. Knip of snijd overlappend deeg weg. Bewaar de restjes voor de garnering. Snijd het deksel op enkele plaatsen in zodat de stoom kan ontsnappen, en versier de taart met de restjes deeg.
Maak in het midden met een stekertje een gaatje. Maak er met extra deeg een ‘plintje’ omheen. Bestrijk het deeg met het mengsel van eidooier en room en bestrooi met het sesamzaad. Bak de taart in circa 50 minuten goudbruin en gaar.

Knoflooksaus:
Pers de limoen uit. Pel de knoflook, hak fijn en meng met de mayonaise en de Turkse of Griekse yoghurt. Pluk de koriander, hak fijn en meng door de yoghurt. Breng op smaak met een beetje zout, peper en limoensap. Serveer de knoflooksaus bij de shoarmataart.

Probeer deze ook eens!