terug naar Recepten
Bereidingstijd
1 uur en 15 min
Wachttijd
30-40 min

Ierse chocoladetaart met pretzels

12-15 personen

Deze robuuste taart combineert donkere chocolade met de smaak van stoutbier, geroosterde pinda’s en gezouten pretzels. De taart wordt samengesteld met luchtige pindacrème waaraan gebakken pretzelkruimels zijn toegevoegd. De kruimels kun je al een dag van tevoren maken en in een goed afgesloten trommel bewaren.

Ingrediënten

Cake
120 ml stoutbier
80 g cacaopoeder
120 g boter
1 ei
80 g crème fraîche
125 g bloem
1 tl bakpoeder
200 g bruine basterdsuiker

Chocolade-pretzelkruimels
100 g gezouten pretzels, in stukjes
50 g bruine basterdsuiker
25 g kristalsuiker
4 el ovomaltine (gemout melk- poeder met cacao)
100 g boter, gesmolten

Pindacrème
250 g boter, op kamertemperatuur
125g pindakaas
250 g poedersuiker
2 tl vanille-extract
2 el melk

Stoutbierganache
100 ml stoutbier
25 ml slagroom
150 g pure chocolade, gehakt
25 g boter, op kamertemperatuur

Garnering
8 hele zoute pretzels
15 g geroosterde pinda’s, grof gehakt

Extra nodig
drie ronde taartvormen van 16-18 cm
staande mixer met bisschopshaak
spuitzak met kartelmondje
spuitzak zonder spuitmondje of een knijpflesje

Bereiding

Cake
Verwarm de oven voor op 180 °C. Beboter de taartvormen en bekleed de bodems met bakpapier.
Breng in een pan het bier tegen de kook aan, voeg het cacaopoeder toe en roer dit klontvrij met een garde. Zet het vuur uit. Doe de boter in de pan en roer tot de boter helemaal is opgelost. Laat afkoelen tot lauwwarm. Meng in een kom het ei en de crème fraîche en roer dit door het bier-cacaomengsel. Spatel de bloem, het bakpoeder en de suiker door het beslag. Verdeel het beslag over de drie taartvormen en bak het in 20-25 minuten gaar. Haal de cakes 5 minuten na het bakken uit de vorm en laat ze volledig afkoelen op een rooster of een vel bakpapier. Zet de oven niet uit.

Chocolade-pretzelkruimels
Verlaag de oventemperatuur naar 140 °C. Meng in een kom de pretzels, de basterd- en kristalsuiker en de ovomaltine. Roer de boter erdoor. Verdeel het pretzelmengsel over een bakplaat met bakpapier. Bak de kruimels circa 20 minuten in de oven en laat daarna volledig afkoelen. Hak ze grof.

Pindacrème
Roer de boter en pindakaas luchtig in de staande mixer met bisschopshaak. Voeg de poedersuiker en de vanille toe en laat de mixer op lage stand draaien tot alle poedersuiker goed is opgenomen. Schenk er een klein beetje melk bij om de crème wat lichter te maken. Laat de mixer op de middelste stand draaien tot de crème mooi glad is.

Stoutbierganache
Breng in een steelpan het bier met de slagroom aan de kook. Doe de chocolade in een kom en schenk het biermengsel erover. Laat de chocolade even smelten en roer rustig door. Voeg de boter toe en roer tot deze is opgenomen door de ganache.

Samenstellen
Neem ongeveer een derde van de pindacrème en meng de pretzelkruimels erdoor. Stapel de drie lagen cake op elkaar met daartussen steeds een laag crème. De crème zal door zoveel kruimels heel ‘crunchy’ zijn en wat moeilijk zijn uit te strijken. Maar hierdoor smaakt de taart straks juist zo bijzonder!
Plaats de taart op een draaiplateau of schaal en bestrijk de taart rondom met een dun laagje crème zonder kruimels. Bewaar de overgebleven crème in een spuitzak met kartelspuitje voor de afwerking. Laat de taart liefst een uur in de koelkast of vriezer steviger en flink koud worden. Hierdoor kun je de taart mooier en vooral makkelijker decoreren.
Zorg ervoor dat de ganache niet meer warm maar nog wel enigszins dik en vloeibaar is zodat hij mooi kan uitvloeien. Warm te koude ganache weer een beetje op. Schep de ganache in een spuitzak of een knijpflesje en overgiet de taart met de ganache zodat deze langs de randen mooi naar beneden loopt.
Garneer de bovenkant van de taart met mooie rozetten pindacrème. Steek in elke rozet een hele pretzel. Bestrooi met de pinda’s.

Probeer deze ook eens!