terug naar Recepten

Ideaal voor Halloween!

Bereidingstijd
90 min

Pompoen-karamel cupcakes

12 stuks

Natuurlijk is er helemaal niets engs aan deze cupcakes, hoogstens dat ze gevaarlijk lekker zijn! De fijn geraspte pompoen combineert hier perfect met de specerijen, melkchocolade én niet te vergeten de gezouten karamel.

Ingrediënten

Cake
200 g bloem
7 g bakpoeder
200 g bruine basterdsuiker
Mespunt van elk; zout, kaneel, gemberpoeder, nootmuskaat
2 eieren
200 g pompoen, fijn geraspt
160 ml zonnebloemolie
250 ml melk

Melkchocoladecrème
180 g zachte boter
180 g banketbakkersroom
50 g poedersuiker
100 g melkchocolade, gesmolten

Gezouten karamel
150 g suiker
100 ml slagroom
75 g boter
½ theelepel zeezout

Garnering
50 g geschaafde melkchocolade
25 g gepofte pompoenpitten

Bereiding

Cake
Verwarm de oven voor op 180°C en zet de papieren cups klaar in het cupcake bakplaatje. Zeef de bloem met het bakpoeder, zout en specerijen boven een kom. Voeg de suiker toe en roer de droge mix goed door elkaar. Klop in een andere kom de eieren, geraspte pompoen, de olie en de melk door elkaar.

Voeg beide mengsels bij elkaar en roer dit met een spatel tot een gelijkmatig beslag. Meng niet langer dan nodig is. Verdeel het beslag over de cupcake vormpjes. Dit gaat het makkelijkste met een ijslepel. Vul de cups niet verder dan ¾ want het beslag zal in de oven omhoog komen. Bak de cakejes in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten gaar. Laat de cupcakes na het bakken uitwasemen op een rooster en volledig afkoelen.

Melkchocoladecrème
Klop in de staande mixer met de bisschopshaak de zachte boter samen met de banketbakkersroom en poedersuiker mooi luchtig. Het helpt als je de kom van de mixer tussendoor een keer kort in warm water zet en daarna weer verder klopt. Voeg pas als de crème mooi luchtig is in een straal de gesmolten chocolade toe terwijl de mixer op medium stand blijft draaien. Doe de crème in een spuitzak met gekarteld spuitmondje.

Gezouten karamel
Verwarm in een kleine steelpan, op middelmatige warmebron, de suiker beetje voor beetje totdat deze smelt en vervolgens geleidelijk karamelliseert. Roer liever niet (te veel) met een lepel maar zwenk en draai de pan af en toe zodat alle suiker gekaramelliseerd is, een mooie goudbruine kleur heeft en aangenaam naar karamel ruikt. Blus nu de karamel af met de slagroom. Door de hete suiker zal de slagroom eerst flink gaan borrelen en vervolgens wat rustiger gaan koken. Laat 1 minuut zachtjes doorkoken terwijl je rustig roert met een garde of een spatel om alle suiker volledig te laten oplossen. Neem de pan nu weg van de kookplaat en laat 1 minuut rusten.

Roer in gedeelten stukjes boter en het zout erdoor totdat alle boter is opgelost in de karamel. Laat de karamel nu buiten de koelkast volledig afkoelen tot een taaie toffeeachtige roomkaramel.

Opmaak
Spuit elke cupcake mooi op met een dubbele ring melkchocoladecrème. Vul de ruimte in het midden op met de gezouten karamel en garneer de cakejes met geschaafde melkchocolade en gepofte pompoenpitten.

Probeer deze ook eens!