terug naar Recepten
Bereidingstijd
1 uur
Wachttijd
1,5 uur

Engelse Christmas Cake

16-20 stukken

Een rijk gevulde Christmas Cake is een echte traditie in Groot-Brittannië. Vaak wordt de cake al enkele weken voor kerst gemaakt en ingepakt in de kelder bewaard. Vanaf zo’n vijf dagen voor kerst wordt de taart vervolgens bekleed en gedecoreerd. Bewaar na het decoreren de taart op kamertemperatuur zodat de fondantlaag mooi droog blijft. Op eerste kerstdag wordt de taart dan eindelijk tijdens ‘tea time’ gegeten met de hele familie. Dit recept is voor een taartvorm van 24 cm doorsnede.

Ingrediënten

Vulling:
1 vanillestokje
200 ml brandewijn (brandy)
200 ml rum
1 tl kaneelpoeder
1 mp nootmuskaatpoeder
1 mp kardemompoeder
100 g dadels zonder pit
100 g gedroogde abrikozen
100 g hazelnoten
100 g hele amandelen zonder vlies
100 g gekonfijte sinaasappelschil
200 g krenten
200 g gele rozijnen

Cake:
250 g zachte boter
250 g bruine suiker
5 eieren
250 g bloem

Decoratie:
3 el abrikozenjam
Poedersuiker (om uit te rollen)
500 g marsepein
300 g witte rolfondant
2 el tarwegraspoeder (als groene kleurstof)
1 el kaneelpoeder
Rood-wit keukentouw
2 hulstblaadjes

Bereiding

Vulling:
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng in een ruime pan de brandewijn met rum, vanillemerg, kaneelpoeder een mespuntje nootmuskaatpoeder en een mespuntje kardemompoeder aan de kook. Hak de dadels, abrikozen en de noten grof en voeg ze toe aan de kokende drank. Voeg alle overige ingrediënten toe en laat op zacht vuur met de deksel op de pan circa 10 minuten trekken. Schenk de vulling in een kom en laat afgedekt met plasticfolie (het liefst) een hele nacht afkoelen en rusten.

Cake:
Verwarm de oven voor op 140 °C boven en onderwarmte.

Roer de boter en suiker met een mixer zacht en crèmig. Voeg één voor één de eieren toe. Voeg als laatste de bloem toe en meng tot een glad en smeuïg cakebeslag. Meng de vruchtenvulling door het cakebeslag. Beboter een taartvorm en bekleed de bodem met bakpapier. Schep het beslag in de vorm en bak de Christmas cake in de oven in circa 1 uur en 30 minuten gaar.

Laat de taart na het bakken 10 minuten rusten voordat je hem uit de vorm haalt en laat hem volledig afkoelen alvorens verder te gaan met het bekleden en decoreren.

Decoreren:
Bestrijk de afgekoelde cake met een kwastje dun met losgeroerde abrikozenjam. Bestuif het aanrecht met poedersuiker, rol de marsepein dun uit en bekleed hiermee de hele cake. Snijd het teveel aan marsepein aan de onderkant af. De overgebleven marsepein wordt later gebruikt voor de versiering. Bestrijk de marsepein heel dun met een beetje abrikozenjam. Bestuif het aanrecht met poedersuiker en rol de witte rolfondant zo dun mogelijk uit. Bekleed de volledige taart met rolfondant en snijd het teveel aan de onderkant weg.

Meng voor de versiering een derde van de overgebleven marsepein met kaneelpoeder, rol uit en steek hier sterren uit. Bestrooi de kaneelsterren licht met poedersuiker en leg ze in kransvorm op de taart. Meng voor de groene rand het tarwegraspoeder door de overige marsepein en rol dit in de lengte uit. Met een reliëf roller kun je hiermee een motiefje rollen, maar het hoeft niet. Steek met een kleine ronde steker halve cirkels uit één kant en leg de marsepein strook rondom de taart. Druk de marsepein goed aan. Maak met een perforator gaatjes in de twee hulstblaadjes en rijg er een rood wit keukentouwtje door. Maak het touwtje vast aan de kerstkrans bovenop.

Probeer deze ook eens!