terug naar Recepten
Bereidingstijd
15 min

Wortel ‘Steak Tartare’ met zoete aardappel frietjes

4 personen

Inmiddels is het al een echte klassieker geworden; mijn versie van Steak Tartare of filet Americain (net hoe je het gebruiken wil) gemaakt van winterwortels. Meestal smeer ik het gewoon op een toastje of op sneetjes versgebakken stokbrood. Maar ik serveer het ook als vegetarisch of zelfs vegan hoofdgerecht in de vorm van een ‘steak tartare’. Met als bijlage oven geroosterde zoete aardappel frietjes en een groene salade. Voor de vegetarische versie mag er dan nog een kort gekookt eitje bij.

Door het roosteren in een hete oven krijgen de wortels een heel lekker smaak. Dit snelle en makkelijk te maken recept zou zomaar eens je nieuwe favoriet kunnen worden.

Ingrediënten

2 grote winterwortels
Scheutje olijfolie
1 el mosterd
1 el tomatenketchup
1 el mayonaise
½ el worcestershire sauce
Zout en peper
1 kleine rode ui
2 augurken

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht. Schil de wortels en snijd ze in stukjes, ongeveer dobbelsteen grootte. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en sprenkel er een beetje olie over. Rooster de wortels 25 minuten in de oven en laat ze daarna afkoelen.

Doe de wortels in de keukenmachine, of gebruik een staafmixer-hakmolentje. Voeg hieraan mosterd, ketchup, mayonaise, worcestershire, en peper en zout toe. Laat de keukenmachine steeds met korte pulsen draaien en zodat de wortels dezelfde structuur krijgen als ‘gewone’ filet Americain. Draai het dus niet al té fijn!

Snipper de ui fijn en snijd ook de augurken in hele kleine blokjes. Roer ze door de wortelfilet en proef nu of dat je tevreden bent over de smaak. Voeg indien nodig nog een beetje van iets toe. De wortel filet Americain is nu helemaal klaar!

Als je het op een broodje smeert is het leuk om het nog extra te garneren met wat dun gesneden rode uienringen, gehakte peterselie en grof gemalen peper. Een gekookt eitje is ook lekker als het niet vegan hoeft te zijn.

Als je het als Steak Tartare wil serveren, gebruik hiervoor dan een ronde steker en vul deze met de wortel filet American. Zoete aardappelfrietjes maken het gerecht compleet.

Probeer deze ook eens!