terug naar Recepten

Tiramisu is waarschijnlijk het meest beroemde nagerecht in Europa en Noord-Amerika.

Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
1 uur

Tiramisu

8 personen

Het originele recept ontstond in 1970 in Treviso, een historische stad in de Noord-Italiaanse regio Veneto. Nadat chef en patissier Roberto Loli Linguanotto een tijdje in Zuid-Duitsland had gewerkt, keerde hij terug naar zijn trattoria Beccherie in zijn thuisstad Treviso. Geïnspireerd geraakt door een zacht en romig dessert: de Beierse bavarois (Bayerische crème) probeerde hij met ingrediënten uit zijn streek een soortgelijk romig nagerecht te creëren. Hij herinnerde zich de supereenvoudige ‘l’ovo col sucario’, een traktatie van luchtig geklopte eidooier met suiker die zijn moeder vroeger weleens maakte als ontbijt. Hieraan voegde hij geen slagroom maar mascarpone toe en dat bleek een schot in de roos! Nadat hij vervolgens op het idee kwam om dit te combineren met in bittere koffie gedoopte savoiardi koekjes was de Tiramisu geboren.

Zijn romige en tegelijkertijd luchtige dessert werd in korte tijd zó geliefd dat het recept zich snel door Italië en vervolgens tot ver over de grens verspreidde. Soms wordt voor Tiramisu een scheutje koffie- of amandellikeur gebruikt, die dan door de koude koffie wordt gemengd. Voel je vrij om bijvoorbeeld 50 ml likeur aan de koffie toe te voegen. Het originele recept was zonder alcohol en zo vind ik hem eigenlijk zelf ook ’t lekkerst.

Ingrediënten

6 eidooiers
160 g suiker
500 g mascarpone
300 ml vers gezette koffie
24 lange vingers
1 el cacaopoeder

Bereiding

Laat de koffie afkoelen. Klop de eidooiers met de suiker in de mixer tot het lichtgeel en romig is.

Roer de mascarpone eerst even goed door met een lepel of spatel tot het soepel is en voeg het vervolgens toe aan het mengsel in de mixer. Laat de mixer op lage stand doorkloppen tot de alles goed vermengd is, en stop dan meteen met kloppen, anders wordt het te slap.

Doop de lange vingers één voor één in de koude koffie en leg 12 stuks naast elkaar op een schaal. Schep de helft van het mascarpone mengsel op de lange vingers en leg hierop weer een tweede laag in koffie gedoopte lange vingers. Schep de rest van de luchtige mascarpone er bovenop en verdeel het gelijkmatig met een lepel.

Zet de schaal afgedekt met folie tenminste 1 uur in de koelkast om op te stijven. Bestuif de bovenkant kort voor het opdienen met een dun laagje cacaopoeder, gebruik hiervoor een thee- of bolzeefje.

Probeer deze ook eens!