terug naar Recepten
Bereidingstijd
60 min

Pastoorshaasjes

4 personen

In Vlaanderen, maar ook in Brabant, was het vroeger gebruikelijk dat meneer Pastoor op de boerderij langskwam wanneer er juist een varken geslacht was. Hij kreeg dan als dank voor zijn zegen een stukje van het beste vlees, ‘het varkenshaasje’, mee naar huis. Mijn kerstrecept voor Pastoorshaasjes is losjes geïnspireerd op deze traditie.

Ingrediënten

1 teen knoflook
2 takjes rozemarijn
8 varkenshaasmedaillons à 80 g
5 jeneverbessen
2 kruidnagels
2 blaadjes laurier
350 ml rode wijn
2 el rode wijn azijn
8 plakjes gerookt spek
2 el bruine basterdsuiker
250 ml vleesjus
0,5 el maïzena
zout en versgemalen peper
2 el boter

Bereiding

Pel de knoflook en snijd fijn. Ris de rozemarijn en hak fijn. Leg het vlees in een schaal en vermeng met de knoflook, rozemarijn, kruiden, specerijen, wijn en azijn. Laat afgedekt met plasticfolie 1 nacht marineren in de koelkast.

Neem het vlees uit de marinade (bewaar de marinade), dep droog met keukenpapier en omwikkel elke medaillon met een plakje spek. Zet het geheel vast met een cocktailprikker of een stukje keukentouw en zet de pastoorshaasjes tot gebruik afgedekt met plasticfolie in de koelkast. Haal 1 uur van te voren uit de koelkast.

Kook voor de saus de marinade tot de helft in, voeg de suiker en jus toe en kook nog 5 minuten in. Zeef de saus en bind hem eventueel met een maïzena, aangeroerd met een beetje koud water. Breng de saus op smaak met zout en peper. Smelt de boter in een pan en bak de pastoorshaasjes rondom circa 4 minuten aan elke kant.

Serveer de pastoorshaasjes met de saus en klassiek kerstgarnituur zoals stoofpeertjes, spruitjes en romige aardappelpuree.

Probeer deze ook eens!