terug naar Recepten
Bereidingstijd
25 min

Champagne risotto

4 personen

Probeer het je eens voor te stellen: Een heerlijke risotto waarvan de rijst nog net genoeg bite heeft, gegaard in Champagne en bouillon. Op ’t laatst gemonteerd met romige mascarpone en fijn geraspte Parmezaan. Gevuld met rivierkreeftstaartjes en kruidige rucola! Ja echt, dit is mijn ultieme feestgerecht!

Ingrediënten

1 ui
1 teentje knoflook
25 ml olijfolie
25 g roomboter
300 g risottorijst
½ fles Champagne
800 ml warme groenten- of kippenbouillon
250 g mascarpone
200 g rivierkreeften staartjes (gekookt)
50 g rucola
50 g geraspte Parmezaanse kaas
zout en peper naar smaak

Bereiding

Pel en snipper de ui en knoflook fijn. Fruit de ui en knoflook zachtjes aan, zonder te kleuren, in olie en boter. Voeg de ongekookte risottorijst toe aan bak deze even 1 minuut mee terwijl je alles rustig blijft roeren.

Blus de rijst af met ongeveer de helft van de Champagne, blijf rustig roeren en laat de wijn verdampen. Voeg geleidelijk de bouillon toe en blijf steeds roeren zodat de rijst niet aan de bodem gaat zitten. De rijst zal in totaal zo’n 15 á 20 minuten nodig hebben om ‘al dente’ gaar te worden. Houdt de rijst steeds nat genoeg door telkens een lepel warme bouillon toe te voegen.

Na zo’n 10 minuten roer je de mascarpone erdoor waardoor de risotto mooi blank en lekker romig wordt. Tegen het einde voeg je weer de Champagne toe zodat de smaak nog een extra kick krijgt! Pas als de rijst juist gaar is roer je de rivierkreeft staartjes erdoor en neem je de pan weg van het fornuis. Als laatste roer je de rucola en parmezaan erdoor. Breng indien nodig op smaak met gemalen peper en zout en serveer de risotto zo snel mogelijk.

Tips:
Probeer de risotto ‘nat’ genoeg te houden en te serveren dan eet hij het lekkerst.

Heerlijk om er ook Champagne bij te drinken natuurlijk. Zelf gebruik ik eigenlijk nooit ‘dure’ Champagne voor dit gerecht. Meestal kies ik voor een ‘Methode Champenoise’ dwz een wijn die niet Champagne mag heten maar wel op dezelfde traditionele manier is gemaakt. Maar een Spaanse Cava of een ‘Cremant de Bourgogne Brut van ca. € 8,25 per fles is ook uitstekend! De kostbare Chamgagne van een beroemd huis kun je er dan beter bij drinken!

Veel succes met jouw eigen Champagne Risotto!

Probeer deze ook eens!