terug naar Recepten

Krokant van buiten en smeuïg van binnen.

Bereidingstijd
45 min
Wachttijd
15 min

Bokkenpootjes

20 stuks

Het koekje waarvan de vorm en het uiterlijk aanleiding zijn voor de naam. Krokant van buiten en smeuïg van binnen. Twee heerlijke, langwerpig gespoten, amandelkoekjes worden op elkaar gezet met een laagje botercrème en daarna aan de uiteinden gedipt in getempereerde pure chocolade. Het bereiden van deze bokkenpootjes vergt wel even wat werk, maar het zijn dan ook één van de allerlekkerste koekjes die je kunt maken!

 

Bokkenpootjes Rudolph van Veen

Ingrediënten

Biscuit
200 g eiwit
225 g suiker
1 mespunt zout
175 g amandelpoeder
75 g poedersuiker
1 vanillestokje of 1 theelepel extract
40 g bloem
3 eetlepels geschaafde amandelen

Banketbakkersroom
250 ml melk
1 vanillestokje of 1 theelepel extract
2 eidooiers
50 g suiker
1 eetlepel bloem

Botercrème
250 g roomboter, op kamertemperatuur
60 g poedersuiker
250 g banketbakkersroom (zie boven)

Garnering
400 g pure chocolade

Extra nodig:
bakpapier
spuitzakken
glad spuitmondje
plastic folie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Biscuit:
Klop de eiwitten, de suiker en het mespuntje zout tot stijve pieken. Meng het amandelpoeder met de poedersuiker. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en meng dit door de bloem. Spatel het amandel-poeder suikermengsel door het geklopte eiwit en zeef het bloem-vanille mengsel erboven Spatel voorzichtig door elkaar en schep het beslag in een spuitzak met glad spuitmondje. Spuit korte banen van ongeveer 10 cm op de bakplaat met bakpapier. Voor 20 bokkenpootjes heb je 40 koekjes nodig. Bestrooi ze met de geschaafde amandelen. Bak de bokkenpootjes circa 15 minuten in de voorverwarmde oven en laat ze daarna volledig afkoelen.

Banketbakkersroom:
Breng 200 ml melk met vanille tegen de kook. Roer intussen de eidooiers met de suiker, bloem en de rest van de koude melk tot een papje. Giet de hete melk al roerende bij het papje. Schenk terug in de pan en laat de banketbakkersroom nog 2 minuten op laag vuur zachtjes koken. Blijf roeren. Giet dan op een plat bord of schaal, dek af met plasticfolie en laat afkoelen.

Botercrème:
Klop in een kom van de mixer de zachte roomboter met de poedersuiker luchtig en meng met de banketbakkersroom. Schep de crème in een spuitzak. Spuit bij de helft van de gebakken koekjes op de platte kant wat botercrème en druk er voorzichtig een ander koekje tegenaan.

Garnering:
Smelt de chocolade au bain-marie tot 31°C. Dompel de uiteindes van de bokkenpootjes in de getempereerde chocolade en laat deze volledig uitharden.

Probeer deze ook eens!